ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu

Nelegální práce
Čeho se vyvarovat
Trest a policie
Kolik si nelegál vydělá
Linky s nabídkami práce
Legální práce
Linky s nabídkami práce
Zpět na úvod

ČEŠI V AMERICE:
život mimo zákon

Vyplatí se pracovat v USA? - pro a proti z pera Marka Pavlova
Práce v USA - rozhovor s českým krajanem o jeho pracovních zkušenostech
Chicago - příležitost za oceánem  na 10 tisíc Čechů zde načerno. Kde se scházejí, pracují, proč odešli?
Chamtivost na březích Mississippi - Romanu Kosmeovi hrozí za podvody s pracovní silou 20 let.
Obchodník s českými nelegály na sedm let do vězení
Čeští otroci v zemi svobody - jak to chodí s nelegály v Americe, reportáž napsaná pro Magazín LN na podzim roku 1998.

Sponzor stránky
Roman Kosmel
Roman Kosmel: v doprovodu důstojníka US Marshal
Češi v Americe: život mimo zákon

Část třetí:

Chamtivost na březích Mississippi

Rock Island, Illinois: červenec 2000
foto a text:
Radek Adamec

část: 2.
Stručná historie českého Chicaga
          1: Chicago: příležitost za oceánem


Šestadvacetiletý Čech Roman Kosmel z Havířova pozorně sleduje téměř dvoumetrového afroameričana hovořícího s několika civilisty. Pak se sehne k žlutému bloku, učiní poznámku a opět se pohledem vrátí ke černému soudci, nad jehož hlavou se leskne orlice s šípy v drápech. Těkavě přejíždí 46 amerických občanů, z nichž dvanáct utvoří porotu a o týden později rozhodne o jeho osudu. Roman Kosmel sedí v budově Federálního soudu v provinčním městečku Rock Island ve státu Illinois na lavici obžalovaných. Začátek procesu se táhne několik hodin, ale pozdě odpoledne 17. července 2000 má soudce Joe Billy McDade porotu pohromadě. Osm žen a čtyři muži. Ke slovu se hlásí podsaditý muž s buldočí tváří. Prokurátor Jeff Lang má hluboký, podmanivý hlas a od první chvíle působí jako nebezpečný protivník. Nejprve promítne na velkém plátně mapu České republiky a poté seznamuje porotce s výčtem Kosmelových obvinění: nezákonné zaměstnávání cizinců (z ČR), navádění k odjezdu za prací do USA, praní špinavých peněz, sňatkový podvod… Celkem devět trestných činů.

Týýýý vole...
Součet jednotlivých trestů by Kosmelovi vystačil na 75 let vězení. Pár novinářů z místního tisku tipuje tak 18let. Pohled ke stolu advokáta a prokurátora nasvědčuje rozdílu váhových kategorií. Lang je obložen několika přepravkami předpisově založených důkazů, videokazet, zvukových nahrávek, mapek. Pod Kosmelovým obhájcem Jamesem Clementsem se žalostně krčí nevelká potrhaná krabice - jakoby od bot. Clements se prudce zvedá a s ruměncem v tváří oznamuje, že se Kosmel bude hájit osobně. V sále to zahučí. „Proboha, Lang s ním zatočí,“ komentuje náhlý zvrat Marc Chase, který Kosmelův případ od počátku pokrývá pro deník Quad-City Times. „Sice mluví plynně anglicky, ale na tohle nestačí,“ pokračuje. Soudce je vyveden z míry a snaží se Kosmelovi vysvětlit, že nedělá dobře. „Nechci, abyste pak říkal: ‘Udělal jsem chybu. Soudce mi neměl dovolit, abych se vzdal obhájce,’“ varoval McDade Kosmela. Ten však trvá na svém. První den procesu je u konce.

V zádní části budovy soudu stojí pár kontejnerů. Pět minut tam stojím a kouřím s fotografem a kameramanem místních médií. Jsou zvědaví, kde se tady vzal český novinář. Pak se dveře prudce otevírají. Dva muži od US Marshalls vedou Kosmela v poutech. Neodbytný zájem fotografů jej rozesměje. S Canonem na oku, volám: „Pane Kosmel. Cítíte se vinen? Chcete něco o vašem procesu vzkázat českému tisku?“ Je překvapen. „Týýý vole…,“ jsou jediná slova, která z něj vyjdou. Pak rychle usedá za neprůhledná skla vězeňské dodávky, která se dává okamžitě do pohybu.

O týden později dojde na Marcova slova. Porota bez zaváhání shledává Kosmela viným ve všech bodech obžaloby. Soudce pak mimo záznam řekne, že Kosmela pošle na 18 až 20 let do vězení. Konečný rozsudek vynese 3. listopadu

Šikulka...
Kosmela zatkli agenti INS (Immigration and Naturalisation Service) v říjnu 1999 v malém floridském městečku Pompano Beach. Kosmelovy se do té doby nežilo špatně. Do USA přijel v roce 1996 i se svou manželkou, ale bez dětí, které nechali doma. První kroky směřovaly do Chicaga, kde začal pro úklidovou firmu Poláka Richarda Klimczaka Universal Maintenance pracovat načerno. Padli si do oka… Rok nato si Kosmel zakládá vlastní společnost Romans Services. Nadále spadá pod Klimczaka a inkasuje od něj peníze na mzdy nelegálů. Během následujících 22 měsíců se mu podařilo v okolí Rock Island, Silvis a Springfieldu, ale i na druhé straně řeky Mississippi v iowském Devenprotu a Quad City zaměstnat přes 40 ilegálních pracovníků z Čech. Sedmnáct z nich nyní svědčí proti němu buď osobně, či na videonahrávkách. Někteří z nich byli již deportování zpět do ČR. Osm jich ale bude svědčit přímo přede porotou.

Od Klimczaka za tutéž dobu zinkasoval 344 tisíc dolarů. Pouze 107 tisíc ale vyplatil svým zaměstnancům. Tedy zůstalo dost na to, aby jezdil v luxusním voze BMW 740 LS a trávil víkendy na Floridě.

Markéta Hrachovcová (21) a její kamarádka Kateřina Mynářová počítali, že si jako striptérky vydělají v Americe čtyři tisíce dolarů měsíčně. Jejich svědectví však vypovídá o něčem jiném. Tři týdny po příletu do New Yorku začala Markéta tancovat v klubu pro dospělé Chorus Line v Devenportu (Iowa). Práci ji zajistil Kosmel, na něhož dostala spojení ještě v ČR. Čtyřicet procent platu ale končilo v Kosmelově kapse. Z dvouset dolarů týdně tedy platila 80 Kosmelovi a 20 ještě klubu. Jednopokojový byt sdílela s Kateřinou a dvěma dalšími nelegály. Obě dívky z města uprchly. Zatčeny byly o devět mesíců později na Key West na Floridě. Někteří ze svědků také tvrdí, že za obstarání Social Security Card platili Kosmelovi 50 až 400 USD. Markéta i Kateřina jsou nadále drženy ve vazbě jako důležití svědci prokuratory.

500 dolarů denně
„Od lidí, kteří pro něj uklízeli bral 250 dolarů jako provizi za zprostředkování práce, 120 měsíčně za dovoz do zaměstnání, deset dnů pracovali zadarmo (zaučení) a kolem dvou stovek ještě za bydlení,“ říká Vlastimil Fořt, který v oblasti, kde Kosmel operoval, stále pracuje. Jeho dívku rovněž Kosmel zaměstnal jako striptérku. I ona je nyní ve vazbě jako další ze svědků procesu. „Chtěl po ní také těch 40 procent. Odmítla a platila mu stovku měsíčně. Nejříve jí vyhrožoval, ale pak ustoupil. Bál se, že jej udá,“ vypráví. Údaje prokuratury ukazují, že někteří pracovníci dostávali dokonce méně jak pět dolarů za hodinu, což je pod hranicí minimální mzdy. Ze zajištěných dokumentů, v nichž Kosmel přiznal pro potřebu pojišťovny svou vlastní mzdu, vyplývá, že sám vydělával 519 dolarů denně.

Rok předtím, než byl Roman Kosmel zatčen, INS zadržela a poslala domů jeho ženu. Kosmel se ale zpět za oceán nechystal. K dobře fungujícímu obchodu potřeboval jediné – stát se Američanem. Byť tedy stále ženat, uzavřel v USA sňatek podruhé – tentokrát s Američankou, která za to od něj dostala 10 500 dolarů

I kdyby nakonec porota Kosmela osvobodila, pro něj to bude jen cesta z bláta do louže. V únoru 1998 jej totiž v nepřítomnosti odsoudil Krajský soud v Ostravě kvůli opakovaným podvodům k pěti a půl letům vězení. České úřady požádaly o Kosmelovo vydání letos v únoru. „Od občana či leasingové společnosti vylákal osobní automobil, který vyvezl přes Polsko nebo Slovensko na Ukrajinu, kde jej prodal…tím způsobil poškozeným ztrátu přes milion korun,“ stojí ve stanovisku Ministerstva spravedlnosti. Podobně nechal ztratit vůz svého komplice, jenž pak žádal pojišťovnu o náhradu.


Kosmel nebyl prvním...
Roman Kosmel není prvním, kdo si v USA zřídil živnost na nelegální práci českých občanů. Na stejném principu fungovala také organizace Ladislava Daniše. Pod fiktivním jménem Petr Kot řídil od roku 1994 síť firem – úklidových služeb - s jejichž pomocí dodával české nelegály pro hotely a velkoobchody do států Virginie, Pennsylvánie, Kentucky, Tennessee, Ohio, Missouri, Georgia a Florida. Soud v americkém Norfolku jej před dvěma měsíci poslal na sedm let za mříže. Danišův kumpán Jan Rudolf dostal 13 měsíců nepodmíněně. Oba případy mají mnoho společného. Zejména princip „dobrovolného“ vykořisťování pracovníků, kteří jsou bez znalosti prostředí a jazyka odkázáni na libovůli kontraktorů typu Kosmela a Daniše. A také provázanost s dobře fungující sítí polských zaměstnavatelů či pevné vazby na řadu spojek a cestovních kanceláří v ČR, které za provizi získávají pomocí inzerce v tisku nové rekruty
.

Rock Island, Illinois: červenec 2000
foto a text:
Radek Adamec

část: 2.
Stručná historie českého Chicaga
          1: Chicago: příležitost za oceánem

Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Double Life of America, Basic info, Práce v USA

Edited and
Designed by Radek Adamec All rights reserved 1999™