ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu

Nelegální práce
Čeho se vyvarovat
Trest a policie
Kolik si nelegál vydělá
Linky s nabídkami práce
Legální práce
Linky s nabídkami práce
Zpět na úvod

ČEŠI V AMERICE:
život mimo zákon

Vyplatí se pracovat v USA? - pro a proti z pera Marka Pavlova
Práce v USA - rozhovor s českým krajanem o jeho pracovních zkušenostech
Chicago - příležitost za oceánem  na 10 tisíc Čechů zde načerno. Kde se scházejí, pracují, proč odešli?
Chamtivost na březích Mississippi - Romanu Kosmeovi hrozí za podvody s pracovní silou 20 let.
Obchodník s českými nelegály na sedm let do vězení
Čeští otroci v zemi svobody - jak to chodí s nelegály v Americe, reportáž napsaná pro Magazín LN na podzim roku 1998.

Sponzor stránky
Vyplatí se pracovat v USA?

Se svolením redakce převzato ze serveru Svět namodro
text: Marek Pavlov

Spojených států odjíždí za prací každoročně mnoho Čechů. Většina z nic se jednou vrátí domů. V některých případech s penězi v jiných bez a v úplně jiných i s razítkem v pasu.

Pokud se tedy rozhodnete odjet za štěstím do USA, čeká na Vás kromě radostí i velká kupa starostí, které možná nad tím prvně jmenovaným převažují. Nečekejte zde podrobný návod, jak sehnat práci v USA a vydělat spousty tvrdých dolarů, ale spíše důvody pro a proti.

V tisku i na Internetu se můžete setkat s desítkami nabídek, které slibují zajištění práce, víz, ubytování atp. Některé vám práci (za určitý poplatek) opravdu zajistí, jiné vás pouze okradou (přinejlepším ještě v ČR). Celý tento obchod je výhodný pouze na jedné straně. A to na straně různých zprostředkovatelů, parťáků, zaměstnavatelů a jiných příživníků, kteří bohatnou, zatímco vy se  12 hodin denně dřete někde v obchoďáku. Počítejte s tím, že nejenže zaplatíte několik set dolarů za zprostředkování, ale budete i "okrádáni" na platu. Také by jste měli počítat s tím, že Američané z vás velkou radost mít nebudou.

Vízum
Drtivá většina z vás pojede do států nejspíše na vízum skupiny B - tedy vízum turistické. K jeho vydání potřebujete následující:

1) platný cestovní pas České republiky, pas musí být podepsán a platný ještě minimálně 6 měsíců po datu plánovaného vstupu na území USA
2) správně vyplněný a podepsaný formulář žádosti - form. 156
3) itinerář cesty, tzn. stručný popis vč. dat a měst (míst), které hodláte v USA navštívit, důležitá je adresa hotelu nebo místa, kde budete bydlet (v případě pozvání na formuláři I-134). Doporučuje se přiložit potvrzení o rezervaci letenek, které vždy musí být zpáteční.
4) kopie dokladů nebo listin, kterými můžete dostatečně průkazně doložit majetek a nebo závazky v ČR.
5) poplatek za projednání žádosti 1980Kč + 150Kč za doručení

Již podpisem formuláře, kde se zavazujte, že v USA nebudete pracovat, porušujete zákon.

Zajištění práce
Se zajištěním práce vám pomůže nečíselně "zprostředkovatelů" již v ČR. Žádný z nich ale není lidumil, který by to dělal zdarma. Kromě peněz, které dostane od vás, získává zprostředkovatel i nemalé částky, které jsou vám strhávány z platu, aniž o tom máte ponětí.
Pokud se tedy rozhodnete požádat o pomoc některého z mnoha zprostředkovatelů, měl by splňovat minimálně tyto podmínky:
1)     provize by neměla činit více než 400 USD a musí být jednorázová
2)    žádné peníze předem ani v ČR ani po příjezdu. Provize by vám měla být stržena z druhého platu. Pokud to tak není, nebude nejspíše vše v pořádku.
3)    zprostředkovatel musí zajistit nástup do práce max. druhý den po příletu. Mnoho lidí čekalo na práci více než měsíc. Ve chvíli, kdy jim došly peníze, byli vydáni na milost a nemilost zprostředkovatelů a stali se tak v podstatě jejich "otroky".
4)    zprostředkovatel musí najít vhodné ubytování a seznámit vás s okolím
5)    před ukončením platnosti víza vám pomoci s jeho prodloužením

Samotné zaměstnání
Drtivá většina zaměstnání, které vám budou nabídnuta, je práce, kterou by žádný Američan nedělal ani za desetinásobek vašeho platu. Jedná se hlavně o úklid supermarketů, kin, práce v hotelech a restauracích atp. Asi nejlepší (ne nejlépe placená) je práce v supermarketech. Na většinu prací se používají stroje a pracuje se hlavně přes noc, takže ve dne můžete navštěvovat jazykové kurzy, které platí vláda USA a jsou zcela zdarma, nebo si přibrat nějakou méně náročnou druhou (či třetí) práci. Pokud budete pracovat ve větším městě, snažte se zjistit, jak se dá dopravit do práce. V Americe lze koupit vlastní auto, ale je to dosti náročné na vyřizování potřebných dokladů. O MHD si velké iluze nedělejte. Amerika je zemí aut a MHD je spíše okrajovou záležitostí.

Mimo výše uvedené "profese" můžete získat například i dosti lukrativní zaměstnání, kdy pracujete u firmy, která nabízí mytí oken. Nejedná se přitom o okna na mrakodrapech, ale spíše o domky na předměstích, které jsou stěží dvoupatrové. Firma vám zadá práci a vy jí buď vezmete nebo ne, takže jste v podstatě podnikatelé. Mzda je úkolová,  za den si  můžete vydělat velice slušně (viz níže). Nevýhodou je, že vlastní auto a dobrá angličtina je nezbytností.

Asi jediná práce, ve které nemusíte ovládat angličtinu, je noční úklid v supermarketech. Většinou pracujete sami nebo s někým, kdo umí česky, slovensky, v horším případě polsky.

Životní náklady
Náklady na ubytování se pohybují kolem 200-300 dolarů za měsíc (v tomto případě sdílíte pokoj s někým dalším). Většinou jste ubytováni v apartmánech (2+1 - 4 lidé), které však nejsou zařízené, takže si budete muset něco sehnat nebo spát na zemi.
Jídlo je  ve státech přibližně stejně drahé jako u nás s tím, že například některé druhy masa jsou dokonce levnější. Oběd v restauraci vás přijde na 5-7 dolarů. Pokud se spokojíte s fast-foodem, slušně se najíte přibližně za 3-5 dolarů. V některých fast-foodech vás jídlo přijde levněji, než pokud by jste něco podobného vařili ze zakoupených potravin. Big Mac Meal vyjde na 3,5 USD, samotný Cheesburger na 75 centů. Většinu studených nápojů (Cola, Fanta, Sprite) je možno zdarma doplnit. Zvláštním případem fast-foodu je Shoenys, kde za 4-8 dolarů můžete sníst, co se do vás vejde.
Oblečení a hlavně elektroniku pořídíte v USA dokonce levněji než doma (pokud zrovna neprahnete po nějaké světoznámé značce).
Pokud budete do práce dojíždět městskou dopravou, počítejte s utrácením přibližně 8 a více dolarů denně.
Pokud jste tedy skromní, vyšplhají se vaše měsíční náklady na 300-500 dolarů. Je však třeba počítat s tím, že z první výplaty vám bude stržena provize. Také musíte počítat s tím, že vás zprostředkovatel si bude účtovat nemalé částky za další služby (prodloužení pobytu, sociální pojištění, účet v bance...). V tomto případě platí, že čím víc máte našetřeno, tím víc od vás bude zprostředkovatel chtít.

Výdělky
Vydělat se v Americe dá, ale má to jeden háček. Musíte být Američan. V případě, že jste Čech, vás čeká asi toto:

1)    úklid supermarketů: 1300 - 1700 dolarů měsíčně (přičemž těch 1700 povětšinou nemají ani lidé, kteří tam jsou už 2 roky)
2)    práce v hotelech a restauracích (většinou mytí nádobí a další "špinavá" práce): 1000 - 1200 dolarů/měsíc (výhodou snad je pouze to jídlo zdarma)
3)    mytí oken (viz výše): 30-50 % z vašeho denního výdělku (za jeden dům asi 50 dolarů - tzn. 2 hodiny práce)
4)    úklid kin: 900 - 1300 dolarů/měsíc (můžete však jít zdarma na jeden film před začátkem práce :)
5)    řidič taxi: 50 - 150 dolarů denně
6)    řidič kamionu: 2500 - 5000 dolarů měsíčně
5)    pokud vládnete slušnou angličtinou, tak si přičtěte ke každé částce 50 - 200 dolarů

Jak už jsem psal, na mytí oken potřebujete vlastní auto (ojetina cca 1000 USD + dalších 200-300 za nezbytnosti jako registrace atp.). Na řidiče taxi potřebujete řidičák a taxikářskou zkoušku (cca 400 dolarů). Na řidiče kamionu také zkoušku na kamion (600 - 800 dolarů). Pokud tedy budete pracovat jako uklízeč/ka v supermarketu, zůstane vám po odečtení nákladů přibližně 600-800 dolarů. V případě, že máte ještě jednu práci navíc, si přijdete na asi 1200 USD měsíčně, ale musíte mít opravdu štěstí. Většině lidí zůstane něco kolem 600-700 dolarů (20 - 30000 korun), což je v Praze lehčí nadprůměr.

Volný čas
Pokud do USA jedete pouze vydělávat, asi vám moc volného času nezůstane. Pokud však spojíte užitečné s příjemným, můžete třeba navštěvovat výše zmíněné kurzy angličtiny zdarma, zajít do knihovny (rovněž zdarma), kde jsou většinou i počítače připojené k Internetu (takže si můžete přečíst Svět Namodro i za velkou louží :) nebo navštěvovat zajímavá místa či cestovat. Všeobecně lze říci, že za půl roku pobytu v USA se naučíte anglicky asi tak, jako kdyby jste navštěvovali 3 roky jazykovou školu v ČR.

Zločin a trest
Každá legrace něco stojí a nejinak je tomu i v tomto případě. Ještě před odjezdem vezměte na vědomí, že to nejmenší, co vás může potkat, je okamžité vyhoštění/deportace. V těsném závěsu kráčí zákaz pobytu až na deset let, nezanedbatelné pokuty, zabavení majetku a vězení.
Velice nepříjemnou zkušeností je například několikaměsíční pobyt ve vazbě, kdy čekáte na soud (dosti častá věc).
Vezměte v potaz i to, že Američané se k "přivandrovalcům" chovají stejně jako Češi k (například) Ukrajincům. Američtí policisté ještě hůře.
USA nejsou ani zdaleka tou zemí, kterou nám ukazují v televizi. Realita je někdy dosti drsná.

Pokud vám tedy nějakých 30 tisíc měsíčně stojí za všechny problémy, které na vás za oceánem čekají, snažte se nenaletět podvodníkům, kterých je u nás i ve státech požehnaně a nezapomeňte, že méně je někdy více.

Se svolením redakce převzato ze serveru Svět namodro
text: Marek Pavlov


Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Double Life of America, Basic info, Práce v USA

Edited and
Designed by Radek Adamec All rights reserved 1999™