ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu

Nelegální práce
Čeho se vyvarovat
Trest a policie
Kolik si nelegál vydělá
Linky s nabídkami práce
Legální práce
Linky s nabídkami práce
Zpět na úvod

ČEŠI V AMERICE:
život mimo zákon

Vyplatí se pracovat v USA? - pro a proti z pera Marka Pavlova
Práce v USA - rozhovor s českým krajanem o jeho pracovních zkušenostech
Chicago - příležitost za oceánem  na 10 tisíc Čechů zde načerno. Kde se scházejí, pracují, proč odešli?
Chamtivost na březích Mississippi - Romanu Kosmeovi hrozí za podvody s pracovní silou 20 let.
Obchodník s českými nelegály na sedm let do vězení
Čeští otroci v zemi svobody - jak to chodí s nelegály v Americe, reportáž napsaná pro Magazín LN na podzim roku 1998.

Sponzor stránky

Český obchodník s ilegálními pracovníky odsouzen v USA k sedmi letům vězení

autor: Radek Adamec

Norfolk, Washington D.C. – V zeleném mundůru s pouty na rukou a  tučným nápisem „Portsmouthské městské vězení“ na zádech usedl v úterý dvaatřicetiletý Čech Ladislav Daniš do lavice obžalovaných.  „Ojé, ojé, ojé, soud přichází“, uvedl zřízenec federálního soudce v Norfolku ve Spojených státech amerických Jeremy Freemana, jenž půl hodiny na to poslal Daniyše na sedm let za mříže.

            Daniš je vůbec prvním Čechem, který byl v USA odsouzen za organizování ilegálního trhu s pracovní silou. Pod fiktivním jménem Peter Kot řídil od roku 1994 ze svého sídla ve floridském Palm Harbor síť společností – úklidových služeb - s jejichž pomocí dodával české nelegální pracovníky pro hotely a velkoobchody do amerických států Virginie, Pennsylvanie, Kentucky, Tennesse, Ohio, Missouri, Georgia a Florida. Daniše a jeho kolegy Petra Glončáka (31) a Jana Rudolfa (25) zatkla policie loni v listopadu. Rudolfa týž soud včera odsoudil k 13 měsícům vězení. Glončák si na rozsudek počká až do příštího týdne. Všeobecně se však čeká, že méně jak tříletému žalaři neujde.

            Daniš může nakonec mluvit o z pekla štěstí, neboť mu od počátku hrozilo 20 let vězení a v dolarech půlmilionová pokuta. Výčet obvinění byl totiž vážný: zločiné spolčení, praní špinavých peněz, falšování úředních dokladů, obcházení daňových zákonů. „Upřímně vám říkám. Kdybyste byl americký občan, rozsudek by byl mnohem, mnohem vyšší,“ vysvětlil soudce svou shovívavost. Viditelně otřesen se Danyš v doprovodu vězeňské služby a svého vlastního advokáta odšoural z místnosti. Napětí v mírně zarostlé tváři napovídalo vnitřnímu rozpoložení  a jeho - na zádech spoutané ruce - křečovitě svíraly zapečetěnou obálku s rozsudkem. Pokutu nakonec soud kvůli Danišově nesolventnosti stanovil na pouhých sto dolarů.

            Danišovi přitom rukama protekly statisíce dolarů. Podle soudních materiálů dostal během několika let do USA s pomocí českých cestovních kanceláří stovky Čechů, mezi nimiž byli rovněž lidé z dalších zemí bývalé východní Evropy. Prvním příjmem byly provize za zprostředkování práce ve výši zhruba šestiset dolarů na osobu, často ale i mnohem více. Další peníze šly do jeho kapsy z prodeje falešných dokumentů, řidičských průkazů, pracovních víz a tzv. Social Security Cards – tedy dokladů, které měly pouhým turistům bez pracovního povolení pomoci otevřít dveře k zaměstnavatelům. Nakonec vydělával i na samotné práci nelegálů, kteří často pracovali na samé hranici únosnosti, když si měsíčně vydělali něco kolem 1300 dolarů neboli 5,40 USD na hodinu. Pracovníky pak vyplácel on sám z účtů společností K Services, C. L. Sunshine, CKM Services a Denys Services, které nejen řídil, ale také osobně založil.

            Část peněz putovala zpátky do českých cestovních kanceláří, které se starali o nábor nových uchazečů o nelegální zaměstnání v USA. Dílem vyplácel i Glončáka s Rudolfem a další Čechy, kteří pro něj pracovali coby kontraktoři – styční důstojníci v terénu dohlížející na správný chod obchodu. Mozek operací Daniš spolupracoval i přímo s hoteliéry a dalšími pracovními agenturami. Například firma International Labor Resources (ILR) z Kentucky nejprve získávala smlouvy s hotely, ale dodávku pracovních sil už poskytly Danišovi firmy.

Američtí majitelé ILR obviněni dosud nebyli. „Prozatím nelze říci, kdo další bude obviněn, ale nevylučuji to. Vyšetřování i nadále intenzívně pokračuje,“ řekl agent Imigration and naturalization Service (INS, obdoba naší cizinecké policie) James De Foor. Připouští, že rozbití Danišovy organizace je pouhou špičkou ledovce či jedním z mnoha kanalů, kterým do USA proudí tisíce Čechů. Právě dva agenti INS sehráli v Danišově případu klíčovou roli, neboť vybaveni falešnou totožností pronikli do jeho gangu a získali cenné důkazy, které nakonec vedly k jejich zatčení.

Schema náboru ilegálních pracovníků z ČR je jako v mnoha jiných případech stejné. Napočátku je inzerát v českém a zejména v moravském tisku či annonci. Svou roli sehrává i internet s mnoha nabídkami zaměstnání v USA, podrobnými radami a osobními zkušenostmi, jak postupovat, na koho se obrátit, čeho se vyvarovat. (Seznam internetových stránek lze nalézt na adrese v rubrice „Práce v USA“) Na základě osobního pohovoru obstará příslušná cestovní agentura turistická víza a zařídí cestovní náležitosti. V některých případech nemusejí mít rekruti ani na letenku či zprostředkovatelský poplatek. Peníze dostanou s tím, že je vrátí z první výplaty. V USA je očekává kontraktor, který poskytne další informace, pomůže s ubytováním, nabídne doklady. Vše pochopitelně za peníze.

Český konzul ve Washingtonu DC Richard Krpač není s to učinit hrubý odhad, kolik nelegálně pracujicích Čechů se nyní v USA pohybuje. „INS nám ročně hlasí kolem stovky zatčených a poté deportovaných nelegálních pracovníků. To je ale jen to, co se oficiálně dozvíme. Mohu jen říci, že jejich počet v USA rapidně roste,“ řekl. Jeho předchůdce Petr Hrubec vloni připustil, že českých nelegálů je v USA kolem deseti tisíc. Neoficiální zdroje, má vlastní zjištění i hrubé odhady INS nyní hovoří o neuvěřitelných 30 až 60 tisicích na černo pracujících Češích v USA.

Za Mekku této novodobé imigrační vlny je považováno Chicago, kde Češi využívají dokonale zaběhaného zázemí polské komunity. Čeští nelegálové zde mají dvě ustřední místa, kde se scházejí – v obou případech jde o hospodu. První je Janina’s Pub, kde provozují Klub Morava s vlastní hudební skupinou Vata a druhou pak L&J Lounge (Libuše a Janička), která je na úrovni horší české restaurace čtvrté cenové skupiny. Další rozsáhlá skupina nelegálů operuje na Floridě a hlavně jižním pásu ostrůvků Keys s příhodnou koncentrací hotelů a tedy i pracovních míst. Nelegálové se ovšem v poslední době přesouvají, či spíše jsou přesouváni do oblastí amerického středozápadu, kam nejsou tykadla INS dosud pořádně namířena, a kde úřady fenomén nelegální práce ještě ve větší míře nepoznaly.

Radek Adamec

Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Double Life of America, Basic info, Práce v USA

Edited and
Designed by Radek Adamec All rights reserved 1999™