ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu

Nelegální práce
Čeho se vyvarovat
Trest a policie
Kolik si nelegál vydělá
Linky s nabídkami práce
Legální práce
Linky s nabídkami práce
Zpět na úvod

ČEŠI V AMERICE:
život mimo zákon

Vyplatí se pracovat v USA? - pro a proti z pera Marka Pavlova
Práce v USA - rozhovor s českým krajanem o jeho pracovních zkušenostech
Chicago - příležitost za oceánem  na 10 tisíc Čechů zde načerno. Kde se scházejí, pracují, proč odešli?
Chamtivost na březích Mississippi - Romanu Kosmeovi hrozí za podvody s pracovní silou 20 let.
Obchodník s českými nelegály na sedm let do vězení
Čeští otroci v zemi svobody - jak to chodí s nelegály v Americe, reportáž napsaná pro Magazín LN na podzim roku 1998.

Sponzor stránky

ROZHOVOR: "Odměnou mi je provize za obstarání práce..."

...říká Honza (29 let), který v USA působil jako kotraktor, čili zprostředkovával za oceánem svým krajanům z Čech práci za peníze (provizi). Honza se Americe v kostce ozval sám s tím, že by rád vyjádřil názor druhé strany a poopravil dojem o kontrakrorech často považovaných za lidi bez špetky svědomí...

Kde nyní pobýváte?
Píši vám z České republiky, kam jsem se vrátil po působení v Kanadě a USA. To, co dělám, tedy posilání po dolarech prahnoucích lidiček, neni hlavni zdroj mé obživy, ale příjemné přilepšeni.

Jak jste se k tomuto druhu práce dostal?
Celá myšlenka tohoto kšeftu vznikla asi takto: jeden můj kamarád krátce po strastiplném rozvodu odjel do USA uklízet supermarkety. Jak jinak. Po jeho návratu - tedy po 12 měsících a po mé návštěvě v místě, jsme dostali myšlenku posílat tam více lidi z Čech. Odměnou nám byla a stále je provize za obstarání práce. Provize činí 500 USD.

V tuto chvíli je tam můj kamarád znovu zpět a nadále voskuje ty svoje podlahy ve Wal-martu. No a lidi, kteří z ČR přijíždějí, si po konzultaci se svým šéfem rozmisťuje v několika státech jihovýchodu USA.

Jak vlastně nábor pracovníků probíhá?
V počátcích jsme používali inzertních stránek celostátních deniků. Oprostili jsme se od všech těch čistě inzertních plátků. Přes kolegu s mobilem v kapse jsme vybírali vhodné kandidáty. Čili takové lidi, kteří jsou schopni dát do kupy peníze na letenku a alespoň 500 USD do začátku svého amerického pobytu.

Po vyřízení víz (nebudu více rozebírat - myslím, že postup je dobře znám) kontaktuji kolegu v USA - říkejme mu pracovně David. Ten mi řekne cílovou stanici a telefon na někoho, kdo dotyčnou osobu vyzvedne. Po přiletu je tato osoba odveze do bytu. Většinou bydlí vždy jedna uklízecí parta společně - tzn. čtyři až šest lidí ve dvou až třípokojovem bytě.

Kdy začnou pracovat a kolik vydělají?
Po dvou, třech dnech nastupují do práce. Uklízejí v noci osm hodin denně včetně sobot a nedělí. Po dobu prvních dvou měsíců berou plat 1400 USD. Pak dostávají 1500 USD. Z platu se jim strhne druhá polovina provize a vratná kauce kvůli možné krádeži (tzv. security deposit) ve výši 500 USD. První část provize zaplatí hned po přiletu do USA - čili v ČR ani cent. V globálu vzato: první dva měsíce nestojí za mnoho. Od třetího měsíce je o poznani veseleji.

Napsal jste mi, zda chci znát názor i druhé strany. Znamená to, že mé dřívější články obsahovaly nesmysly?
Vaše články o nelegální práci v USA v žádném případě nepovažuji za nesmysl. Je moc dobře, že je děláte. Je třeba si totiž uvědomit, že ČR neni Afganistán, a že tady nefunguje ani Taliban, ani nic podobného, co by lidi vyhánělo z jejich vlastní země. V případě našich krajanů jde jen a pouze o touhu mít více peněz o to i za cenu ztráty roku (či více) života.

Kdo vlastně jezdí za prací do USA?
Podívám-li se na průřez lidí, kteří šli přes nás, najdete mezi nimi řemeslníky, středoškoláky, dokonce policistu, či pravoslavného kněze a také středoškolského učitele.

Krajané bývají kontraktory často využívání, vy osobně s tím nemáte nějaký problém?
Nedávno jsem četl článek o genocidě za druhé světové války. Na otázku, kde byl Bůh v tu chvili, kdy přicházely o životy miliony lidí, autor článku odpověděl: "...a kde v tu chvíli byl ČLOVĚK?" A to je důležité mít na mysli i v tomto případě. Souhlasím s tím, že existuje řada "prodavačů bílého masa". Pro mne je však daleko důležitějši, když mi za rok zavolá kluk, že má moje číslo od kamaráda, kterého jsem tam poslal, a že je všechno v pohodě a rád by jel za ním.

Jak si pracující krajané legalizují v USA pobyt?
Tito lidé si pobyt legalizuji koupením ID Card. Ta stoji cca 10 - 30 USD, řidičák používají český a pobývají a pracují v USA na turistická víza. V USA bývaji šest měsíců plus prodloužení o dalších šest, ale znám případy lidí, kteří přetahují třeba o tři roky. Já osobně bych do toho nešel... Z lidí, kteří chtějí zůstat legálně, znám několik případů, kteři se za 5.000 kanadských dolarů oženili v Kanadě, a přesunuli se do USA, kde je pro ně situace s trvalým bydlištěm v Kanadě mnohem jednodušší.

minirozhovor připravil: Radek Adamec

Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Double Life of America, Basic info, Práce v USA

Edited and
Designed by Radek Adamec All rights reserved 1999™