ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu

Nelegální práce
Čeho se vyvarovat
Trest a policie
Kolik si nelegál vydělá
Linky s nabídkami práce
Legální práce
Linky s nabídkami práce
Zpět na úvod

ČEŠI V AMERICE:
život mimo zákon

Vyplatí se pracovat v USA? - pro a proti z pera Marka Pavlova
Práce v USA - rozhovor s českým krajanem o jeho pracovních zkušenostech
Chicago - příležitost za oceánem  na 10 tisíc Čechů zde načerno. Kde se scházejí, pracují, proč odešli?
Chamtivost na březích Mississippi - Romanu Kosmeovi hrozí za podvody s pracovní silou 20 let.
Obchodník s českými nelegály na sedm let do vězení
Čeští otroci v zemi svobody - jak to chodí s nelegály v Americe, reportáž napsaná pro Magazín LN na podzim roku 1998.

Sponzor stránky

Původně jsem měl pracovat v Tulse, Oklahoma
Práce v USA: iluze za oceánem
část I.
(Texas, Arkansas, Illinois 2000)

text: Martin Opat


Chět bych se s vámi podělit o mé zkušenosti s hledáním vhodného zprostředkovatele, tedy člověka nebo agentury, který nebo která by zprostředkovala práci pro mou maličkost. Hned na začátku chci zdůraznit: já osobně žádnou práci nezprostředkovávám a ani neposkytuji kontakt na lidi či firmy, které to dělají.

Kdo tvrdí opak, lže!
Nejprve si musí každý uvědomit, že žádná osoba ani agentura poskytující zprostředkování práce v USA nedokáže zajistit legální PRACOVNÍ POVOLENÍ. Pochopitelně až na vzácné výjimky – kdy jste držiteli pracovního víza nebo zelené karty. Jenže v tom případě byste nepotřebovali zprostředkovatele.Takže zdůrazňuji: bez těchto dokladů jedete pracovat nelegálně. A kdokoli vám v Čechách či přímo v USA tvrdí opak, sprostě lže…

Na druhou stranu musím říci, že přes nejrůznější informace v televizi, tisku atd. není v USA pořádán žádný – zdůrazňuji - žádný hon na lidi pracující na černo. A že jich je velice mnoho není třeba zdůrazňovat. Takže i já, stejně jako spousta lidí přede mnou, jsem se z finančních důvodů rozhodl, že si zkusím vydělat za oceánem nějaké peníze.

Proč za moře a shánění informací
V době, kdy jsem začal shánět práci v USA, jsem byl ženatý a měl osmiletou dceru. Manželka byla navíc ve druhém měsíci těhotenství a já si nemohl dovolit nějaké velké experimenty a zbytečné vyhazovaní peněz. Potřeboval jsem sehnat naprosto solidního a důvěryhodného zprostředkovatele. Začal jsem internetem a shromažďoval a třídil co největší množství informací, abych se vyhnul podvodníkům. Zkrátka jsem chtěl vědět čeho se vyvarovat, a na co si dát zvláště pozor.

Po získání dostatečného množství informací a vzájemné poradě s manželkou jsem se rozhodl, že to zkusím. Chtěl bych podotknout: je mi 29 let a dříve jsem pracoval osm let jako ochranka na diskotékách. Zdůrazňuji to jen proto, že jsem si byl docela jist, že když mě bude chtít někdo napálit, budu si vědět rady.

Koupil jsem si Annonci a začal hledat správný inzerát. Obvolal jsem spoustu nabídek, avšak žádný se mi nezamlouval. Důvod? Telefonní čísla vedla k mobilním telefonům. Já hledal pevnou linku, žádné anonymní P.O. Boxy, ale solidní existující adresu. Takzvaní zprostředkovatelé si se mnou dávali  schůzky pod koněm, v metru, různých restauracích apod. Pro mě příliš podezřelé a konspirativní jednání.

Delfin Tour
Hledal jsem dál a nakonec našel inzerát cestovní kanceláře DELFIN TOUR z Pardubic. (viz inzerat)Tam stálo vše, co jsem potřeboval: pevná linka, přesná adresa kanceláře a internetová adresa s podrobnostmi. Nechyběli údaje o cenách provize, platech (1350 až 1900 USD mi přišlo reálných). A hlavně, žádné platby předem - kromě letenky. Také garantovali vrácení poplatku za zprostředkování (500 USD) v případě, že cestovní kancelář nedodrží podmínky stanovené ve zprostředkovatelské smlouvě.

Osobní jednání v kanceláři mi přišlo stejně jistější. Požádal jsem otce, zda by se mnou nezajel do Pardubic a pomohl mi udělat si obrázek o zmíněné agentuře. Táta pracuje deset let coby soukromý podnikatel v restauračních a hotelových službách. Tedy člověk obchodních poměrů znalý. Zajeli jsme do cestovní kanceláře - tam i zpět 500 km.

Po osobním pohovoru jsem nabyl dojmu, že jsem na správné adrese. Velice pečlivě a dopodrobna mi zodpověděli všechny mé dotazy a upozornili na vše potřebné. Vízum samozřejmě rádi zařídí. Za kolik? Za nepatrný poplatek 3000Kč. (viz. doklad o zaplacení víza)To mi však přišlo v pořádku, neboť vízum samotné stojí 2500Kč. Ale představa, že bych musel na americké ambasádě vysvětlovat, proč vlastně do USA mířím, se mi moc nelíbila.

Dále se mnou sepsali smlouvu o zdravotním pojištění do zahraničí za 6800Kč. (viz. doklad o zaplacení pojištění) Důležitá věc! Bez pojištění nedoporučuji do USA vůbec cestovat. Nikdy nevíte, co se může stát. No a poslední věc, kterou jsem zaplatil, byla záloha na letenku 10000Kč. (viz. doklad o záloze za letenku) Pak jsme sepsali smlouvu o tom, že když půjde vše podle dohody, bude mi z první výplaty stržena částka 500USD – tedy provize za zprostředkování. (viz. smlouva o úhradě provize za práci) Dále, že také souhlasím se zaplacením 50USD za vyzvednutí na letišti a následnou dopravu do místa pobytu. Vše se zdálo být v nejlepším pořádku. Kývl jsem a podepsal.

A pak mi ještě zdůraznili, že žádné další peníze po mě nikdo nebude chtít! Óóóó, jaká lež. Budoucnost měla ukázat pravý opak…


Místo pobytu bylo ve státě Oklahoma a jmenovalo se Tulsa.


Pokračuj...

text: Martin Opat

Doklady:
- inzerat

- doklad o zaplacení víza
- doklad o zaplacení pojištění
- doklad o záloze za letenku
- smlouva o úhradě provize za práci

Delfin Tour:
Jiříka z Poděbrad 2593
530 02, Pardupice
tel: 00420 40/661 31 19
web - www.delfintour.cz


Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Double Life of America, Basic info, Práce v USA

Edited and
Designed by Radek Adamec All rights reserved 1999™