ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu

Nelegální práce
Čeho se vyvarovat
Trest a policie
Kolik si nelegál vydělá
Linky s nabídkami práce
Legální práce
Linky s nabídkami práce
Zpět na úvod

ČEŠI V AMERICE:
život mimo zákon

Odvrácený život nelegála - Zpověď Pavla, který má co říci všem, co chtějí v USA pracovat na černo

Vyplatí se pracovat v USA? - pro a proti z pera Marka Pavlova
Práce v USA - rozhovor s českým krajanem o jeho pracovních zkušenostech
Chicago - příležitost za oceánem  na 10 tisíc Čechů zde načerno. Kde se scházejí, pracují, proč odešli?
Chamtivost na březích Mississippi - Romanu Kosmeovi hrozí za podvody s pracovní silou 20 let.
Čeští otroci v zemi svobody - jak to chodí s nelegály v Americe, reportáž napsaná pro Magazín LN na podzim roku 1998.

Sponzor stránky



Odvrácený život nelegála


foto a text: Pavel


Chtěl bych se se čtenáři vašich stránek podělit o několik zkušeností, které jsem zažil během tří let v USA.

Můj důvod k odjezdu z Čech byl stejně prostý jako u ostatních – tedy něco vydělat, popřípadě trochu cestovat, prostě zažít něco jiného než běžný život doma. Rozhodl jsem se odjet na konci roku 97, v druhé vlně nelegálů, která zrovna sílila. O tom co jsem zažil během prvních dvou měsící se nebudu moc rozepisovat, jenom naznačím, že zpočátku to bylo pouze čekání, během kterého jsem utratil všechny své úspory, které jsem si přivezl (asi 800USD), zbytek jsem rozdal za bydlení, různé depozity na byt, za zprostředkování práce a za jídlo.

Vánoční zatýkání
Práce nebyla a tak mě převáželi z jednoho bytu do druhého, od jednoho bosse k druhému, zkrátka jsem měl čekat až se někde uvolní místo. Tak jsem projel asi 10 států, nakonec jsem skončil s dalšími sedmi Čechy v jednom malém městečku v Texasu, kde náš boss právě dostal nový obchod k uklízení.

Městečko to bylo pěkné, kousek od Mexických hranic, myslím, že všichni byli spokojeni, konečně se mohou někde usadit. I já byl rád, jenže idylka skončila po deseti dnech, když na obchod přišla imigrační policie a pět z nás zatkla. Museli čekat v záchytném zařízení v El Pasu na soud a deportaci domů. Ještě podotknu že to bylo o Vánocích.

Já a další dva kluci jsme ve štěstí utekli, jenže jediné peníze, co nám zbyly jsme museli s radostí dát za jednu noc v motelu, aby jsme se alespoň vyspali. Druhý den jsme telefonovali bossovi, co se stalo. Ten nám ale nevěřil, myslel si, že jsme nastrčení, abychom ho dostali. Nakonec nám uvěřil a poslal peníze na lístek do Chicaga, kam jsme za ním měli přijet.

Blýskání na lepší časy
Cesta autobusem trvala 29 hodin, měli jsme dost času na přemýšlení. Jenže těžko se přemýšlí, když jste vydání napospas někomu, komu nevěříte, nemáte peníze a on vám odmítne zaplatit to, co jste odpracovali, protože to prý sám nedostal zaplaceno.

Čekal mě další měsíc přešlapování na místě, čekání, neochoty všech kolem, protože každý se vás snaží oškubat o to, co máte a když nemáte nic... Zkrátka, zpáteční letenka do Čech mi propadla a já se rozhodl, že za každou cenu vydržím. Ještě bych měl říct, že první peníze za pár odpracovaných dní jsem dostal po dvou měsících, ale jelikož jsem většinu času nepracoval, nebo byl navíc či se zaučoval, všechny peníze jsem musel vrátit za již zmíněné bydlení a depozity. Nemohl jsem si dovolit ani koupit teplé oblečení, když má výstroj na „tropický“ Texas už samozřejmě nestačila. Živořil jsem, ale nakonec jsem se dočkal. Dostal jsem práci v jednom malém univerzitním městečku v Indianě, v Bloomingtonu, kde jsem pak strávil většinu svého času v USA.

Úskalí
Proč to ale všechno píšu? Ničeho, co jsem za tu celou dobu zažil nelituji, několikrát jsem změnil práci nebo stát, protože práce v obchoďácích je vlastně všude stejná. A to byl právě problém. Pokud jste na jednom místě, vyděláváte peníze sobě i svému bossovi, tak je všechno v pořádku. Jenže pokud se rozhodnete skončit, může se vám stát, že boss nebude chtít zaplatit. Takže pracujete dál ve slibech, že všechny peníze dostanete. Najednou se ten dluh hodně zvýší, a když se konečně za vás najde náhrada tak zavoláte svému bossovi, kterého mimochodem znáte jen z telefonu, což nevadí, když pravidelně platí. Jenže když ne, pak je to problém. Jeho adresu neznáte, když nechce, tak se mu nedovoláte. A co teď?

Osobní zkušenost
Tuto situaci jsem během svého pobytu zažil dvakrát. Obě byly téměř totožné. Pokud přestanete pracovat, jste bezcenní. Dovolat spravedlnosti se nikde nemůžete, poněvadž sami děláte načerno. Jeho jméno ani bydliště neznáte a neexistuje ani žádná smlouva, že jste pro něho pracoval. Jestliže už máte vyděláno a jste v USA déle, máte jiné kontakty a kupu naspořených peněz, zamrzí vás to, ale co se dá dělat. Horší je to tehdy, když přijedete jako noví a jediné, co slyšíte jsou sliby.

Já jsem se do takovéto situace dostal po dvou letech. Rozhodl jsem se změnit místo. Zavolal jsem jistému BOBYMU, ten mi okamžitě nabídl práci. V té době jsem již měl auto, takže jsem já i má přítelkyně (přijela za mnou z Čech) odjeli v domění, že nám sežene ubytování jak sliboval. Dojeli jsme do Auburnu v Alabamě, kde jsme se měli setkat s bratrem Bobyho Karlem. Ten nám ovšem sdělil, že na ubytování musíme čekat, ať se zatím nastěhujeme do motelu. To jsme udělali v domění, že nám shání normální bydlení (apartment). Mezitím jsme každou noc pracovali na místním obchodě. Motel nás stál 70 dolarů denně, v práci jsme si vydělali 50. Vydržely jsme tam deset dnů, a po složitém hledání jsme si ubytování nakonec našli sami.

Ty peníze za motel nám i přes četné sliby samozřejmě nikdo nezaplatil. Práce byla dobrá, městečko klidné, možná až moc, s místními managery na obchodě jsme neměli žádné problémy, jen Boby stále své nároky zvyšoval. Také nám do bytu posílal lidi, které zrovna přijeli z Čech, nebo se právě zaučovali a neměli peníze (to jsem až moc dobře sám znal).

V bytě se během dvou měsíců vystřídalo asi deset lidí, kteří přijeli bez peněz a bez peněz zase odjeli. Mezi nimi byl třeba Franta, bylo mu už přes padesát, který měl doma v Česku na krku nemocnou manželku a krachující hospodu, nebo Karel, kerému bylo skoro sedmdesát, měl slíbeno, že bude pracovat nanejvýš čtyři hodiny denně, ale musel to vydržet celých osm.

Varování
S takovými příběhy jsem se během měsíce setkal mnohokrát. Nikdo samozřejmě zaplaceno nedostal. Po dvou třech týdnech musel začít jinde, znova, od NULY. Ani my jsme samozřejmě nic nedostali. Dodnes nám Boby dluží téměř 5000 dolarů. A proto, kdybyste náhodou někdo na Bobyho narazili, nebo dokonce u něj mohli pracovat, nedělejte to.

Pokud tato moje zkušenost zabrání alespoň jednomu jedinému člověku, aby se Bobymu vyhnul, splnilo by toto moje psaní účel. V Americe jsou desítky a stovky bossů, nikdy dopředu nevíte jak dopadnete, ale u Bobyho máte jistotu – nikdy neplatí.


P.S.: Ještě bych chtěl dodat, že Boby v té době pobýval v Chattanoge, (stát Tennessee), a jeho obchody byly v Georgii, Floridě, Alabamě, Carolině, Kentucky a jižz zmíněném Tennessee.
Pavel


Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Double Life of America, Basic info, Práce v USA

Edited and
Designed by Radek Adamec All rights reserved 1999™