ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu



Zpět na seznam


Sponzor stránky
   

Volby nevolby

Text: Arnošt Löbel


Hrůza mě dnes jímá, když si uvědomím, že naše "první novodobé svobodné demokratické volby" byly kontrolovány "nezávislou zahraniční komisí", což je v našich zeměpisných šířkách obecné označení pro "americké specialisty". Hrůzu samozřejmě nemám z toho, že něco bylo kontrolováno, jako z toho, kdo kontrolu prováděl. Po letošních amerických volbách mi totiž není tak úplně jasné, na co jsou ti američtí volební specialisté vlastně specializováni. Vždyť - no, posuďte sami:

V posledních dnech si mnoho Američanů s překvapením uvědomilo, že jejich volební systém je zastaralý, nedemokratický, náchylný k omylům - ať již živelným či umělým - a že nenabízí žádné řešení z mnoha kritických situací. Zastánce amerického volebního systému by sice mohl oponovat s tím, že vše se nechá vyřešit soudem, ale to podle mne není řešení vhodné k volbě prezidenta. Je zřejmé, že dnešní Američané chtějí volit prezidenta přímo a chtějí to dělat tak jednoduše, aby to pochopil úúúplně každý. A to - ať se na mne specialisté nezlobí - jim dnes nabízeno není.

Dříve jsem si myslel, že americký prezident je volen přímo. Není tomu tak. Američan sice za oponou mačká čudlík se jmény své oblíbené dvojice Prezident/Vice-prezident, ale tím vlastně jen dává hlas straně, kterou tato dvojice zastupuje. Jeho individuální hlas se sice také počítá a je sčítán pod kolonkou "hlas lidu", avšak přednost má hlas stranický. Strana, která v tom či onom státu získá nejvíce hlasů, tento stát "vyhrává". Vyhrání státu pak znamená, že zástupci právě té jedné vítězné strany budou rozhodovat o tom, kdo bude prezidentem. Je nasnadě, pro koho se rozhodnou (i když prý by se mohli rozhodnou i jinak, což by však bylo dost složité a snad by za to byli i pokutováni). Každý jednotlivý stát Unie má přidělen počet volících zástupců. Počet je více méně odvozen z počtu obyvatel. Čím tedy zalidněnější stát, tím je pro prezidentského kandidáta cennější. Proto se letos Gore a Bush tolik prali o Kalifornii a Pensylvánii a ještě se tolik perou o Floridu. Vždyť ten, komu připadne Florida, si může automaticky připočítat 25 zastupitelských hlasů, což by bylo dostatečné k tomu, aby se celkový počet jejich hlasů přehoupl přes vítěznou hranici 270 (bez Floridy má Gore 255, Bush 246).

Člověk neznalý místních podmínek by si mohl říci: "Jak se, proboha, mohou hádat o to, kdo vyhrál? Vždyť je to přeci jasné! Spočítám hlasy a je to!" No právě, v tom to je - jak se ty hlasy počítají. To, zdá se, nikdo pořádně neví. A to se ani nebudu moc pozastavovat nad tím, že volební specialisté "počítají" s tím, že tu a tam se něco v některém státě zfalšuje, tu že se někdo podmázne a jinde dva v tichosti kují pikle proti třetímu atd. To, že se odborníci k existenci těchto nepravostí veřejně přiznávají, je mi dokonce dost sympatické. Stejně se jim nedá zabránit, tak co. Než se tvářit, že nepravosti neexistují (jak se to praktikuje u nás), je lepší přemýšlet, do jaké míry mohou ovlivnit celkový výsledek voleb.

Nenadzvedlo mě proto z křesla televizní prohlášení jednoho z komentátorů, že vědí o korupci a že s ní počítají. Co mě však z křesla vyhodilo spolehlivě byla, poznámka jednoho z moderátorů floridské volební šou, že "nic nevíme o volebních lístcích z několika okrsků, ale pátrá se po nich!" To pro mne byla pecka. Oni nevědí kde jsou! Jak to, že nevědí, kde jsou? Kdo neví, kde jsou? Ti lidé, co je sbírali a co je pak měli přivést, nebo co? Ježíši, co je to za magory! Tato a pár jí podobných poznámek mě přivedlo k názoru, že americké volby rozhodně nejsou tím, z čeho my bychom si měli brát příklad.

"My ale nejsme tak blbí jako ti voliči z Palm Beach, co mají potíže s počítáním do dvou," jako bych slyšel pár hlasů od těch, co si přečetli pár rádobyvtipných anegnot o floridských idiotech. Inu, možná mají ty hlasy pravdu, ale to by přece neměla být pro obyvatele Palm Beach žádná nevýhoda, že jsou natvrdlí (jsou-li natvrdlí). Volby jsou pro každého - pro chytrého i pro blbého, pro černého, bílého i červeného, pro toho, kdo anglicky umí, jako pro toho, kdo jen "Habla Espanol". Všichni ti, co na Floridě protestují, že nezapočítání jejich hlasů je nespravedlivé, mají pravdu, a já s nimi souhlasím. Oni platí své daně, mají své volební právo a mají právo toto právo použít. Je jen správné, když požadují, aby volební lístky (přístroje, systém, všechno) byly navrženy blbuvzdorně.

"Vždyť už ale blbuvzdorné jsou," ozývají se titíž, co před chvílí. Na to mohu jenom říci, že ve volbách v Palm Beach "omylem" volilo jiného kandidáta několik tisíc voličů. Já bych ten systém tedy za blbuvzdorný nepovažoval. Musíme si uvědomit, že v Palm Beach jde k volbám mnoho hodně starých lidí, lidí, kteří celý život žili v nějakém jiném americkém státě s úplně jiným volebním systémem - rozuměj: se systémem, kde druhému kandidátu náleží druhá dírka na volebním lístku. A to nemluvím o lidech pologramotných či negramotných. Je to snad jejich chyba? Je ve volebních pravidlech napsáno, že negramotní nemají volební právo? Není! Takže když se několik tisíc lidí při volbách v Palm Beach "spletlo", čí to byla chyba?

Palmbeachské patálie však nejsou jedinou překážkou, která zapříčiňuje, že letošní volby ne a ne ukončit. Na vinně je samotný volební systém. Je psáno, že když je rozdíl v počtu hlasů podezřele nízký - tak jak je tomu na Floridě - musejí se hlasy přepočítat. Nejdříve strojně a pokud to není málo, jako že v mnoha okrscích to málo není, tak pak ručně. To si nějaký čas vyžádá. A do toho ještě komplikace. Jako třeba s těmi lístky ze zahraničí. Bylo rozhodnuto, že započítat se mohou jen ty lístky, které byly na poštu předány (tj. orazítkovány) nejpozději v den voleb. Úplně se však zapomnělo, že většina lístků ze zahraničí je od vojáků, kteří mají poštovné zdarma a kterýmž se pošta nerazítkuje. A tak bylo několik tisíc vojenských hlasů vyřazeno, což ovšem ony vojáky docela namíchlo, takže to (asi) dávají k soudu.

Podobných nesrovnalostí, nedostatků, nedomyšleností a omylů je v současném americkém volebním systému mnoho. Ale snad i kdyby nebylo; jen to, že ačkoli Gore celkem získal jednoznačnou převahu (cca 300 tisíc) lidových hlasů, prezidentem se může (a asi stane) Bush, protože na Floridě dostal o 350 hlasů více, naznačuje, že tu něco nehraje. Já bych se dokonce nebál označení "Absurdní systém"! Lidé v něm sice volí, ale přitom nevolí! Nejenom mně se zdá, že zdejší volební systém potřebuje radikální změnu. To, že je udržován po několik set let, by z  něj rozhodně nemělo dělat chráněnou historickou památku. Lidé se mění a svět s ním, a s celým světem i Amerika. Američtí volební specialisté by si to měli připustit a zamyslet se nad tím. A nebylo by, myslím, na škodu, kdyby si k tomu na pomoc přivzali nějaké specialisty z Evropy. A třeba i z východní.

Text: Arnošt Löbel


Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Basic info, Práce v USA

Edited and Designed by Radek Adamec
All rights reserved 1999
Snímky na stránkách byly z 99% pořízeny digitálním fotoaparátem Olympus C1400L a C820L