ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu



Zpět na seznam


Sponzor stránky
   

Nestěžujte si; může být hůř.

Text: Arnošt Löbel

Ani nevím, ze kterého konce mám začít. Sociální systém ve Spojených státech je dost rozdílný od toho našeho. A zdravotnický systém jakbysmet. Kdybych chtěl tyto rozdíly nějak přiblížit, asi bych řekl, že mezi naším a americkým systémem je takový rozdíl, jako mezi tím, co máme doma teď, a co jsme mívali za komunistů. Spousta lidí si dnes stěžuje, jak pro ně není nic zařízeno, jak je každá sebemenší služba drahá a kdesi cosi. Netvrdím, že nemají pravdu. Vím však, že ve světě je hůř.
   
Tak třeba pracovní dovolená. Nevím zda všude ve Státech, ale běžné je poskytovat zaměstnancům jen deset dnů dovolené ročně. Nikdo o tom zvlášť nepřemýšlí, jako že by to bylo málo. Spíše naopak; zaměstnavatel, který dává deset dnů dovolené ročně, to uvádí jako jednu s předností, když láká nové zaměstnance. Nárok na dovolenou není ze zákona. Tedy neexistuje ani žádné převádění nevybrané dovolené z jednoho zaměstnání do jiného. Nemusím jistě dlouho vysvětlovat, jak jsme se cítili já a Honza, my zhýčkaní měsíční dovolenou, když jsme po nástupu shledali, že první rok si nezadovolenkujeme. Zaměstnavatel počítá nárok na dovolenou z předchozího roku, a jelikož my jsme tam nebyli, neměli jsme prvních 10 měsíců nárok na nic. A protože jsme nastoupili až v březnu, tak ten další rok jsme si mohli vzít ne celých deset, ale jen devět dnů. Jo, tak to je ve světě.
   
Z platu se strhává kromě státní (někde i zemské) daně také daň sociální a zdravotnická daň podobným systémem, jaký se používá u nás. Náš zaměstnavatel za nás platí ještě zdravotnické pojištění a zubařské pojištění (termín jsem si vymyslel). Nemusel by je platit a počítám, že mnoho jiných zaměstnavatelů je svým zaměstnancům neplatí. Na druhou stranu jsem však slyšel, že některé firmy platí zdravotnické pojištění dokonce i za rodinné příslušníky svých zaměstnanců. Tak to u nás není. O pojištění své ženy a dcer se musím postarat sám. Pravda, nemusel bych, ale asi bych pak neutáhl, kdyby se jim cokoli stalo. Každá chřipka by nám pěkně rozházela rodinný rozpočet. Operace slepáku by pak z nás určitě udělala bezdomovce. Avšak ani s pojištěním není zdravotnické ošetření zadarmo. Vždycky je tam nějaká spoluúčast. Někdy malá, tak 15 dolarů, někdy větší, kolem 50 dolarů. Částky za hospitalizaci a za zubařské výkony však mohou snadno jít do tisíců. Za léky se samozřejmě také platí, i když část z ceny hradí pojišťovna. Zatím jsem nikdy nemusel platit víc než desítky dolarů za antibiotika, nějaké kapky a mastičky, ale dovedu si představit, že léky mohou přijít draho.
   
Hodně mě tu překvapilo pojištění pro případ pracovní neschopnosti. Znáte to; takové to když je člověk nemocný, tak mu sociálka platí určitou část platu. Pořád se všichni hádají a bojují o to, jak velká/malá ta poměrná částka má být. Tak tyhle boje tu nemáme. Když onemocním, neplatí mi nikdo nic. Mohu se pro takový případ pojistit a já jsem tak učinil, ale není to obvyklé. Lidé se tu místo toho snaží nemarodit a pokud jsou rozumní, tak si šetří na případ neschopnosti sami. To platí dokonce i o mateřské dovolené. Všechny ženy z naší firmy, které odešly na mateřskou dovolenou, na ni odešly snad den, dva před narozením potomka a vrátili se z ní ne později než po šestinedělí. Přístup je takový, že se lidem více vyplatí platit za chůvu nebo za jesle, než zůstat jen o jednom platu. Vím, našim uším to zní trochu drsně, ale takový je tu život. Průměrný Američan má sice o poznání vyšší životní standard než průměrný Čech, ale jim ta průměrnost přijde stejně průměrnou jako nám ta naše. Nikdo nechce být podprůměrný. Zavedl jsem před časem rozhovor na téma životní úrovně, kdy jsem se snažil naznačit, že na tu na tom lidé nejsou tak špatně, ale byl jsem velice vyváděn z omylu. Lidé jsou tu stejně jako u nás přesvědčeni, že v průměrné rodině musejí pracovat oba manželé, aby to vyšlo na jakéž takové živobytí. Relativita je opravdu všudypřítomná.
   
Příště: O úrovni lékařských služeb (z mé vlastní zkušenosti).


Text: Arnošt Löbel

Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Basic info, Práce v USA

Edited and Designed by Radek Adamec
All rights reserved 1999
Snímky na stránkách byly z 99% pořízeny digitálním fotoaparátem Olympus C1400L a C820L