ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu



Zpět na seznam


Sponzor stránky
   

Elián patří nám!

Text: Arnošt Löbel

Ač teprve šestiletý, těší se Elián takové mediální pozornosti, za kterou by nemálo politiků, šoumenů a exhibicionistů zaprodalo duši ďáblu. Nemyslím si však, že by z toho měl Elián rozum, ani že by o takovou pozornost vůbec stál. Jistě by si raději hrál někde na kubánské pláži s ostatními dětmi sledován maximálně tak svou starostlivou matkou. Tak jistě, jako že se mu toto již nikdy nepoštěstí. I když možná něco z jeho dnešních snů se za čas může proměnit ve skutečnost, mrtvou matku mu již nikdo nevrátí. Ovšem ani s jeho návratem na Kubu to zatím nevypadá nijak slavně; čím dál hůře, řekl bych.
   
Eliánova strastiplná Odyssea začala koncem listopadu na kubánském pobřeží, kde malý chlapec spolu se svou matkou a dalšími dvanácti dobrodruhy nasedli do nevelkého motorového člunu a zamířili si to směrem k Miami. Zatím nevěděli, že na své straně nemají přízeň nejen táty Castra, ale dokonce ani přízeň matky Přírody. Během několika dalších dnů jim nechalo rozbouřené moře nahlédnout, že příroda je vzdálena jakékoli lidské spravedlnosti. Počítám, že jí ani nedalo moc práce rozlomit a potopit malou otevřenou kocábku. Divím se naopak, že trosečníci měli ještě čas a sílu zachytit se duší od velkých pneumatik, které jim od té chvíle měly sloužit co záchranná kola.
   
My všichni, kteří jsme se kdy pokoušeli udržet se uvnitř traktorové duše na nějakém tom vesnickém rybníku, jsme jistě nepřemýšleli, jak by naše snaha asi vypadala za takových, řekněme, 48 hodin bez jídla a spánku. Musí to být kruté, když zesláblý organismus vzdoruje touze usnout věda, že usnutí se téměř s jistotou rovná smrti. Jedenáct ze čtrnácti kubánských uprchlíků svůj boj s rozbouřeným oceánem nakonec prohrálo. Zachránili se jen dva muži a malý zázrak - šestiletý Elián. Když ho 1. prosince, zcela zesláblého, miamská pobřežní hlídka dostávala z duše (jak symbolické), nevěděl ten chudák malý, že celé dobrodružství sotva začalo.
   
Ve své dětské naivitě si jistě myslel, že se v Miami jen několikrát vyspí, a pak se zase vrátí na Kubu ke svému otci. Ten se totiž útěku nezúčastnil, jsa komunistou, aktivním příznivcem Castrova socialistického režimu a - což je zde asi nejdůležitějším - toliko bývalým manželem Eliánovy matky. Ať již byly vztahy mezi rozvedenými manželi jakékoli, matka jistě nechtěla riskovat ztrátu syna tím, že se o útěku zmíní jeho otci. (I když útěkem riskovala jeho život, což by mnozí mohli pokládat za větší bláznovství.)
   
Teď byl Elián v Miami a bylo jasné, že než se bude moci vrátit k otci, uplyne nějaká doba. Každý ví, že americký imigrační úřad si někdy dává neskutečně na čas. To za prvé. A za druhé se chlapec musel dát duševně i fyzicky trochu do pořádku. Sehnat v Miami útočiště naštěstí nebyl žádný problém. Kubánská komunita tvoří více než 60 % miamského obyvatelstva, takže vždy je téměř jisté, že kubánský uprchlík najde v Miami nějakého svého příbuzného. V případě Eliána se ukázalo, že hned dva prastrýci mohou poskytnout přístřeší malému chlapci a oba prohlásili (a prohlašují), že s radostí budou Eliána podporovat po jakoukoli potřebnou dobu. Že to myslí více než vážně se ukázalo za další měsíc.
   
Počátkem ledna rozhodl americký imigrační úřad, že Elián se může vrátit ke svému otci na Kubu. Rozhodnutí zní celkem logicky, vzhledem ke skutečnosti, že Elián je kubánský občan, na Kubě má svého vlastního otce a dvě babičky, a ti všichni ho již dlouho netrpělivě očekávají. Člověk by se až divil, co imigrační úřad celý měsíc zkoumá na tak jasném případu. Jak se však ukazuje, miamským Kubáncům to vůbec jasné být nepřipadá. Eliánovi strýci vyrukovali s tím, že chlapcova matka obětovala svůj život, aby její syn mohl vyrůstat ve svobodné zemi. A za pár dní měli na své straně snad polovinu miamských Kubánců, kteří při každé příležitosti vyrážejí do ulic, aby tam dávali hlasitě najevo svůj nesouhlas s rozhodnutím imigračního úřadu.
   
Na druhé straně barikády si to samozřejmě nenechávají líbit. Mladí kubánští pionýři pochodují ulicemi Havany vyzbrojeni obrovskými plakáty malého Eliána a dovolávají se spravedlnosti. Netřeba dodávat, že Castro je v tom nemálo podporuje. Plamennými projevy mluví ke své mládeži a poukazuje na proradnost amerických buržoustů, kteří se dokonce neštítí unést šestileté děcko.
   
Dnes je již Elián v Miami více než dva měsíce. Jeho případ již dávno není jen o ztroskotání a šťastném návratu. Je o střetu dvou politicky rozdílných světů. A také o desetitisících volebních hlasů a o penězích, to je bez debaty. V předvolebním čase je každý hlas dobrý; zejména teď, když senátor za Floridu je bratrem horkého kandidáta na presidentské křeslo. Americké úřady se najednou nějak neumějí rozhodnout. I když všichni oficiálně prohlašují, že podle mezinárodního práva by Elián měl být vrácen na Kubu, neoficiálně pro to nic nedělají, ba spíše naopak. Zdá se, že ještě živí hlasy, které tvrdí, že je v Eliánově zájmu, aby vyrůstal na svobodné americké půdě, než aby trpěl v rodině svého sice vlastního, ale komunistického otce. Obvykle to jsou hlasy kubánských Američanů, ale to je vedlejší. Je podle mne nafoukaností a ignorantstvím prohlašovat, že Amerika je automaticky zemí, kde se žije nejlépe, a stejně tak je nafoukané takové hlouposti poslouchat nebo dokonce podporovat.
   
Minulý týden si do Států přijely pro Eliána obě jeho babičky. Nějaký čas strávily ve Washingtonu, než je zvláštní letadlo dopravilo do Miami. A víte co se stalo? Tomu by jeden nevěřil. Oni jim toho kluka nedali! V Miami byly takové demonstrace, že se soud rozhodl ještě celou věc dále prozkoumat. Babičky se tedy po dalších dvou dnech čekání vrátily na Kubu bez Eliána. Já bych chtěl vidět, jak by se podobný případ vyvíjel, kdyby se stal obráceně. Kdyby si na Kubě nechali nějaké americké dítě s tím, že ve spravedlivém socialistickém režimu mu bude každopádně lépe než v penězi ovládané Americe. To by byl asi šrumec. To by američtí právníci jančili. Případ by byl 24 hodin na všech důležitějších televizních stanicích. Neustále by se mlelo něco o právu, o spravedlnosti a hlavně o rodině. Copak si Američané neuvědomují, že by se to mohlo stát takto obráceně? Pravda, ze Států na Kubu nikdo neutíká, ale to neznamená, že tam je automaticky úplně všechno špatně, zatímco tady je automaticky úplně všechno dobře. A i kdyby tomu tak bylo! Stejně kluk patří otci. Jak to vůbec může někdo zpochybňovat?!!
   
Příště: Zdravotnické a sociální zabezpečení, jak jsem je měl zatím možnost poznat.


Text: Arnošt Löbel

Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Basic info, Práce v USA

Edited and Designed by Radek Adamec
All rights reserved 1999
Snímky na stránkách byly z 99% pořízeny digitálním fotoaparátem Olympus C1400L a C820L