ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu



Zpět na seznam


Sponzor stránky
   

Noční můra z Fowler Avenue

Text:
Arnošt Löbel

No samozřejmě! To bychom nesměli být my, abychom mohli prožít naši sváteční cestu do Tampy bez problémů. Vlastně poprvé, co jsme si někam vyrazili mimo Miami na dobu delší než jeden den, a hned s tím musí být spojené nějaké problémy. A přitom všechno vypadalo tak hezky. Předpověď počasí na Díkuvzdání byla příznivá, hotel v Tampě zamluven s dostatečným předstihem a ani autíčko nejevilo žádné známky blížícího se vypovězení služeb (ačkoli to ono nejeví nikdy). Ale čert nikdy nespí, takže konečné pocity z výletu jsou přinejmenším smíšené - "Jéé, perfektní, nezapomenutelné" společně s "Ou, šílené, nezapomenutelně".
   
Začněme však několika fakty o Díkuvzdání. Možná se najde někdo, koho to bude zajímat. Nám se to vždy pletlo. Dlouho jsme si mysleli, že je to jeden z vánočních dnů. Pak jsme to zas prozměnu pokládali za Velikonoce. Protože nás to však nikdy nezajímalo natolik, abychom měli potřebu si to v nějakém slovníku vyhledat, tak jsme se pravdu dověděli až tady, v Miami.
   
Díkuvzdání je jakýmsi projevem vděčnosti za bohatou úrodu. Dříve doslova, dnes víceméně symbolicky. Historicky poprvé se Díkuvzdání slavilo na podzim roku 1622 v oblasti dnešního města Plymouth, Massachusetts. Zdejší osadníci tak zapili (a zajedli) svou první bohatou úrodu po dvou hubených letech, kdy skoro polovina kolonistů zahynula. A bylo by jich jistě zahynulo ještě víc, možná dokonce všichni, kdyby jim rok před tím nějaký hodný nekrvelačný Indián neporadil, jak pěstovat kukuřici.
   
Oslava té první úrody musela být pořádná, protože od toho roku jsou svátkům vyhrazeny celkem čtyři dny. Den Díkuvzdání je poslední čtvrtek v listopadu s tím, že ten čtvrtek i následující pátek je pracovní volno, a na to ještě sobota s nedělí. S tím už se dá něco podniknout. Ve čtvrtek se obvykle scházejí příbuzní dohromady a společně se cpou pečeným krocanem. Kdo nejí krocana, je považován za stejného podivína jako ten, kdo v Čechách nejí vánočního kapra.
   
My na krocany zrovna nejsme, a tak jsem si řekli, že uděláme nejlépe, když se hned ve čtvrtek sebereme a pojedeme do Tampy. Tu si prohlédneme stejně jako přilehlý St. Petersburg, a druhý den pak navštívíme středisko zábavy Bush Gardens, kde se vyblbneme na horských dráhách a dalších atrakcích.
   
A jak jsem řekli, tak jsme udělali. Vyjeli jsme ve čtvrtek kolem jedenácté. Rozhodli jsme se "nevzít" dálnici I75, která vede přímo do Tampy, a místo toho jsme se pustili po staré dobré čtyřicetjedničce, abychom taky měli něco z krás Floridy. Nebylo to nejmoudřejší rozhodnutí. Přes Everglades - močálovou krajinu rozprostírající se přes dobré 3/5 šířky Floridy, jsme přejeli, aniž bychom věděli jak. Z obou stran je buď křoví nebo plot. Anebo nic. Cesta je snad zajímavá jen tím, že se hemží značkami typu "Pozor, na příštích 5 mílích mohou přes cestu přecházet panteři".
   
Ani průjezdy západofloridskými městy nebyly až tak zajímavé, jak jsme si mysleli. Rychle jsme si uvědomili, že města nás tak zdržují, že nám v podstatě nezbývá žádný čas na to si je prohlédnout. Projeli jsme tedy Naples celkem bez povšimnutí, ve Fort Mayers jsme se naobědvali, ale to bylo všechno, a z Venice, Sarasoty a St. Petersburgu jsme vnímali už jen informační cedule. Celá cesta nám se všemi přestávkami trvala skoro sedm hodin. Do Tampy jsme tedy dorazili až po šesté, kdy už byla tma tak akorát, abychom se ve spleti ulic ztratili. Ne sice "úplně ztratili", ale dost na to, abychom hotel hledali skoro až do sedmi. Než jsme motel Howard Johnson na Fawler Avenue našli, byli jsme tak zralí na něco zdlábnout a hupsnout do postele.
   
Jak jsme však zjistili, dobrodružství ještě ani nezačalo. V motelu o nás nevěděli!
   
"Že vy jste to objednávali přes Internet," zněla první slova recepčního. "No to jste neměli, my tu totiž Internet nemáme."  
"Ale já mám všechno potvrzeno, dokonce jsem mohl složit zálohu," bránil jsem se.
    "To jste udělal dobře, že jste ji nesložil! My bychom vás tu stejně neměli."
   
Že nás neměl v systému, nebylo to nejhorší. Hloupé bylo, že neměl volný pokoj. Nakonec "našel" jeden kuřácký. Dušoval se, že to ani nepoznáme, tak jsme to vzali. Bylo nám jasné, že kecá, ale my jsme byli hladoví a unavení. Mysleli jsme, že jednu noc snad nějak přežijeme. Je zajímavé, jak se někdy mýlím v odhadu.
   
V pokoji to smrdělo; to za prvé. Ne moc, ale příjemné to nebylo. Do pěti minut jsme našli dva živé šváby. Majíce zkušenosti, že ze švábů si na Floridě sotvakdo něco dělá, nechali jsme to být. Jen jsme je zabili a odtáhli jsme postele od stěn. Další šváby jsme našli v koupelně; padali z klimatizace. To však nebyl největší problém té koupelny. Tím byly kohoutky. Poněkud netradiční konstrukce. Chvíli nám trvalo, než jsme vykoumali, jak se v nich nastavuje teplá voda. A dost vzdorovaly, když se je každý z nás pokoušel po vysprchování zavřít. Řvaly jako o život. Vodní rázy vypadaly, že je snad roztrhají. Třikrát se ještě nechaly přemluvit, aby toho nechaly, ale když jsem se dosprchoval já, tak si asi řekly, že už toho bylo dost. A nepřestaly. Máte ponětí, jak to zní, když v paneláku někdo pod vámi začne palicí bušit do radiátoru? Tak takový to byl rámus. Bylo to slyšet ven.
   
Volal jsme recepčního, který mi slíbil, že s tím něco udělají. Dvakrát mi volal zpět, že už to bude. Napotřetí zavolal, že to musí přestat samo. Čekali jsme ještě něco přes hodinu, ale nepřestalo to. Zašel jsem do recepce a chtěl jsem na nich jiný pokoj nebo jiný hotel. V recepci byl překvapivě úplně někdo jiný než ten, s kým jsem si telefonoval. Kupodivu zvolil první mnou nabízenou variantu. Kde se vzal, tu se vzal volný nekuřácký pokoj.
   
Z radostného objevu jsme se neradovali dlouho. Pokoj zase smrděl. Ne kuřácky, ale smrděl. Sotva jsme otevřeli, ze stolu zmizel šváb; jeden, jestli jsem si dobře všiml. Rezignovaně jsem přešel k postelím, že je odtáhnu od stěn. Přitom jsem také odkryl deku. Nemusím ani mít zkušené oko, abych poznal, proč ten pokoj byl původně nedostupný. Myších hoven (slovo "hovínko" není dostatečně úměrné stupni mého naštvání) jako naseto. Na polštáři žlutavé a páchnoucí fleky velikosti dlaně nechávaly tušit, kdo v domku zrovna přebývá.
   
Řekl jsem recepčnímu, že jedeme pryč a že chceme svoje peníze nazpátek. Hned po příjezdu jsme se totiž museli prokázat kreditní kartou, která je pro hotel zárukou finančního krytí. Bez kreditky vás nikdo neubytuje. Recepční se samozřejmě škubal. Musel volat manažerovi domů, a ten, že to nejde, ať přijdeme ráno. Co jsem mohl dělat? Volat policii? Byla skoro půlnoc a ještě jsme nevěděli, kde budeme spát. Říkali jsme si, že padesát dolarů nestojí za zkažené svátky, a odešli jsme s tím, že se vrátíme to vyřídit ráno.
   
Nové útočiště jsme naštěstí našli brzo. Holiday Inn nebyl snad ani míli po té samé ulici. Měli volno a byli milí. Pokoj byl docela čistý, ale my jsme ten den byli už tak vynervovaní, že jsme stejně neměli stoprocentně dobré pocity, když jsme ulehali. Znáte to - blbého pocitu se člověk zbavuje špatně.
   
Nemusím asi dvakrát zdůrazňovat, že druhý den ráno jsem z manažera motelu Howard Johnson své peníze nedostal. Byl jedině ochoten snížit cenu o 40 %, ale to bylo všechno. Bylo nám jasné, že na tom místě ničeho víc už nedosáhneme, a tak jsme to nechali být. Přijeli jsme se do Tampy hlavně pobavit a stále jsme se nehodlali svého cíle vzdát. Co je to ztráta 30 dolarů proti ztrátě dobře prožitého víkendu? Nic! Navíc, není ještě všem dnům konec. Ten manažér má také svého manažera.
   
Udělali jsme rozhodně dobře, že jsme se v tom motelu ráno dlouho nezdržovali. Před Bush Gardens už byly mraky lidí. Na dobře dimenzovaném parkovišti jsme našli místo ještě snadno, ale vypadalo to, že tak snadné to nevydrží dlouho. Byl krásný zimní den s teplotou kolem 25 (Celsia). Ten den se do Bush Gardens očividně vypravili jak turisté tak místní.
   
Bush Gardens je zábavní park založený pivovarskou společností Bush. Návštěvník tam za něco více než 40 dolarů může strávit den na atrakcích, které se jinde zrovna jen tak nevidí. Specialitou parku jsou horské dráhy, z nichž tři drží nějaký světový primát. Je tam nejdelší obrácená (zavěšená kabinka) dráha a snad nejrychlejší normální dráha. Otevřený vlak po ní ujíždí rychlostí ne menší než 160 km/hod. To už je rychlost, která dokáže na tvářích cestujících vytvořit pěkné grimasy. Však jsme si taky koupili fotku, na které je to dobře vidět.
   
Byli jsme na všech drahách, které ten den byly otevřeny. Byli jsme také na obří houpačce, která se rozhoupe tak, až se přetočí dokola. Petra (dcera) seděla proti mně a chtělo se jí zvracet, zrovna když jsme se nacházeli v horní úvrati asi tak 30 metrů nad zemí. Ona nade mnou, já a mnoho dalších pod ní. Odhaduji, že nepodařilo-li by se jí žaludek přemluvit, měli bychom u ostatních o popularitu postaráno. Dále jsme byli na představení delfínů, projížděli jsme se lanovkou a historickým vlakem, procházeli jsme se zoologickou zahradou. Já jsem se pak navíc proháněl ve větvích obrovského stromu-prolézačky, který je tam prý pro ty nejmenší (jak se píše v průvodci). Také já jediný jsem využil příležitosti napít se piva (Budwaiser), které se tam podává zdarma - jako součást permanentní reklamy pivovaru Bush.
   
Byl to takový jeden hezký, uvolněný den. Úplně nám to vrátilo náladu, která ráno nevypadala nejlépe. A to jsme ani nebyli na všech atrakcích a velkou částí parku jsme jen tak profrčeli. Vycházeli jsme něco málo po sedmé a docela jsme záviděli ostatním, že ještě dvě hodiny si tam mohou řádit. Však my se tam ještě někdy podíváme. Když ne kvůli tomu parku (také jsme nebyli v parcích v Orlandu) tak proto, abychom si ta města na západě Floridy pořádně prohlédli. A nejen města. Za celou dobu, co bydlíme na Floridě, jsme ještě ani jednou neviděli volně žijícího aligátora. Až nám to připadá hloupé.
   
V neděli večer, tedy druhý den po návratu z výletu, jsme si objevili ve vlasech hnidy. To byla poslední kapka. Napsal jsem rozhořčený dopis na ředitelství Howard Johnson s tím, že chci zaplatit veškeré škody, které mi způsobili. Tento týden se ještě neozvali, ale věřím, že to vezmou vážně. Nerad bych se nakonec ještě soudil. Vždyť by to byl, proboha, už můj druhý soud za ty dva roky, co tu jsme.
   
Pozn. úplně odjinud: Nerad bych, aby si někdo myslel, že když tento článek vychází na Gentlemanovi, tak já jako osoba a priori souhlasím s většinou z toho, co se na gentlemanových stránkách píše. To vůbec ne! Znovu jsem si to uvědomil při čtení tohototýdnových ohlédnutí (A týden uplynul). Já totiž patřím k té "menšině", která "dostala na prdel" (bééé, fňuk fňuk) od "většinových" zastánců letošního konce tisíciletí (a století). Vím, že je to prkotina a že jde vlastně o houby, ale chci, abyste měli jasno. A to se netýká jen letopočtů.
   
Příště: Postřehy o americké televizi.


Text: Arnošt Löbel

Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Basic info, Práce v USA

Edited and Designed by Radek Adamec
All rights reserved 1999
Snímky na stránkách byly z 99% pořízeny digitálním fotoaparátem Olympus C1400L a C820L