ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu



Zpět na seznam


Sponzor stránky
   

Je Bill Gates opravdu Antikrist? - část I

Text: Arnošt Löbel

Průměrný Američan nenávidí Billa Gatese asi tak stejně, jako průměrný Čech nenávidí Viktora Koženého. Jeden kolega v práci je dokonce přesvědčen - a to myslím vážně - že Bill Gates je antikrist. Zatímco však Viktorova neoblíbenost mě až tak nepřekvapuje v zemi, kde čtvrtina lidí je ochotna volit komunisty, v Americe mě přístup lidí poněkud zaskočil. Komunisty by tu člověk spočítal na prstech, místo "Člověče, nezlob se" se hrají "Monopoly" a od mužů se čeká nikoli, že zasadí strom a postaví dům, ale že se z nikoho stanou někým; čím významnějším, důležitějším a bohatším, tím lépe. Zdá se však, že závist a škodolibost může kvést kdekoli na světě - v každé kultuře a v libovolné zemi. Ačkoli sám patřím spíše k těm (myslím si), kteří klidně a poměrně nevšímavě nechají ostatní trápit se vlastní malostí, jsou přeci jen občas akce a události, které mě nějak nutí reagovat.
   
V současné době je tím, co mě rozčiluje, skličuje a popuzuje, soudní řízení Stát vs. Microsoft. To, co si úředníci mohou dovolit, nad tím už fakt zůstává rozum stát. Že na Microsoft a zvláště na Billa (většinou takto familiárně oslovovaného) nadává kdekdo, na to jsem si již nějak zvykl a nevzrušuje mě to. Říkám si, že prostě někdo asi musí být vtipný za každou cenu. Když Gentleman střílí flobertkou do microsoftské klávesnice, považuji to jen za zoufalý, byť docela originální projev osobní reklamy. A nerozčílím se dokonce, ani když se nějaký prosťáček snaží být zajímavým nadáváním na všechny programátory, tedy i na mne, kteří mu schválně dodáváme nedokonalé programy plné chyb, abychom se pak za rohem smáli jeho bezmocnosti. Nerozčiluji se, protože v těchto případech jde o celkem normální projevování osobních názorů. Jakmile se však stejně začne chovat instituce, mám podezření, že něco není v pořádku.
   
Většina asi ví, že v procesu proti Microsoftu jde o to dokázat mu monopolní chování. Protože v Americe existují proti-monopolní zákony, znamená případný kladný verdikt soudu - Microsoft JE nežádoucím monopolem - pravděpodobné rozdělení firmy, nebo alespoň znatelné omezení a rozmělnění jejích aktivit. Zda je to dobře či ne, nechávám na každém. Já osobně si myslím, že to tak docela správné není. Když někdo začne od píky a neporuší zákon, neměl by mu někdo po dvaceti letech říkat, že to vlastně dělal špatně. Já, jako programátor, nemohu pochopit, jak by cyklus
   
do {Podnikatel.Podnikej();} while (Podnikatel.Cinnost() == LEGALNI);

   
mohl skončit z jiného důvodu, než že by se podnikatel dopustil nějaké nezákonné činnosti. Ale možná jsem jenom snílek a/nebo ignorant, jenž by si přál, aby všechno lidské konání mělo nějakou logiku. Očividně existuje mnoho lidí opačného názoru, a co čert nechce, mnoho z nich zrovínka sedí v senátorských křeslech a ve správních radách firem IBM, Netscape, Intel, AOL a dalších. Názor jiný než já má také mnoho lidí kolem mne, jak se o tom mohu každý den přesvědčovat. Jsem však dalek toho, abych tu polemizoval o správnosti či nesprávnosti proti-monopolního zákona. Američané takový zákon chtějí a proto mají. Tečka. Co se mi nelíbí, je způsob, jakým se celý ten proces vede.
   
Člověk by řekl, že po téměř roce šetření a soudních stání přijdou žalobci s něčím více než se snůškou polopravd a nesmyslů. Pokud přece existuje zákon proti monopolu, bylo by jen logické, kdyby také existovaly jasné ukazatele, které dají rozpoznat firmu monopolní od firmy nemonopolní. Zdá se však, že nikoli, pokud tedy mohu soudit ze těch výsledků (findings), které byly zveřejněny zhruba před týdnem. To, co se tam každý může dočíst, nemá s nějakým kvalifikovaným šetřením nic společného. Zveřejněný dokument není zrovna krátký (asi 100 stránek), ale je poměrně čtivý a zábavný. Skoro by se mi chtělo napsat legrační, kdyby to nebyla taková vážná věc.
   
Máte-li zájem, můžete se nyní probrat několika body, které jsem pro vás z dokumentu vybral. Jde o ty největší perličky dokazující, že buď je soudce Thomas Penfield Jackson hlupák, nebo nenávidí Microsoft, nebo je podplacen, nebo všechno dohromady. Citace Jacksonových závěrů uvádím jinou barvou společně s číslem odstavce, abyste v tom měli pořádek a také abyste si mohli zkontrolovat, že si opravdu nevymýšlím.
   
Až do odstavce 41 to celkem jde. Tam jsme sice přesvědčováni, že "jelikož každý čeká na každého, až na sebe vezme rizika tvorby nového operačního systému", nemůže nadvláda Windows nikdy padnout. Je to populistický, avšak poměrně neškodný argument. Jako by za to Microsoft mohl. Oni se také pustili s rizikem do činnosti, ve které před 20 lety jen málokdo viděl světlou budoucnost.
   
Soudce pak (§ 44) tak trochu šachuje tvrzením, že "navíc, Microsoft úzce spolupracuje s vývojáři, aby jim pomohl s přechodem na nové verze", což je prý znakem monopolního chování, protože tím firma vábí vývojáře. Jak by se tedy firma měla chovat, ptám se? To, že "IBM utratila milióny dolarů s cílem získat vývojáře, ale nepovedlo se jí to", (§ 46) je také dílem Microsoftu? Aha!!
   
Opravdu do tuhého jde v odstavci 46 a v odstavcích 60 až 65, kde soudce napadá cenovou politiku Microsoftu. Pokud čtete odstavce odděleně, tak si možná ani ničeho nevšimnete, ale zkuste si dát dohromady toto:
   
"skutečnost, že cena za OS/2 je 2 a půl násobkem ceny Windows dokazuje, že IBM se již nepokouší konkurovat Microsoftu" (§ 60)
   
"Microsoft proto může nasadit cenu za Windows znatelně výše, než jak by musel učinit v konkurenčním prostředí" (§ 61)
   
"rozhodnutí Microsoftu, nebrat ohled na cenu ostatních operačních systémů při stanovení ceny za Windows 98, je jasným znakem monopolu" (§ 62)
   
Tak já nevím, o čem to ten Jackson vlastně mluví? Microsoft může nasadit vyšší cenu, ale nedělá to, protože IBM již má dvaapůlnásobnou cenu za OS/2, jelikož nechce konkurovat Microsoftu. Áááááá! Chocholoušééék! Máte tady práci!
   
A to není všechno. V odstavci 63 se dočteme, že "Microsoft se rozhodl požadovat nikoli minimální cenu - 49 dolarů - za upgrade Windows 98, ale 89 dolarů, protože tato cena zaručuje nejvyšší návratnost investic". Může mi někdo z ekonomů vysvětlit, co je na tom špatného? Nevím, školy nemám, ale zdá se mi, že stanovení ceny tak, aby součin počtu kupujících a ceny produktu byl maximální, zní jako nějaká základní ekonomická úloha. Ale i kdybych se mýlil, Jackson to stejně o kus dál (§ 65) zazdí tvrzením "i kdyby však Microsoft stanovil cenu nižší, neznamenalo by to, že jeho monopolní síla je menší. Udělal by to jen proto, aby si uživatelé více kupovali Windows 98 dnes, a tím pomohli Microsoftu upevnit jeho budoucí postavení". Znáte ze Šimka a Grossmana "stojí, stojí, ale kdyby seděl, stejně by nepustil"? Mně to obojí připadá jako vtip. Jen ten druhý je dobrý však.
   
Myslíte-li si teď, že Jackson je minimálně idiot, čtěte dále! To, co jsem zatím uvedl, byly jen takové perličky pro zasmání. Další paragrafy jsou normálními nesmysly. Nechápu, jak si to microsoftští právníci mohou nechat líbit. Jen sofista začátečník by přece vyřkl větu (§ 47) "ačkoli pro Macintosh je napsáno kolem 12000 aplikací, nestačí to firmě Apple k získání většího podílu na trhu". Apple to nestačí, protože Macintosh je zastaralý systém, který nemůže konkurovat již od Windows 95. A i kdyby zastaralý nebyl - jak si ostatně mnozí myslí - proč by 12 tisíc aplikací nemělo stačit? Vždyť průměrný uživatel - ten, o kterém to tu celé je - potřebuje jen ty aplikace, které jsou pro oba systémy již napsány, a to v přibližně stejné kvalitě.
   
Podobných nesmyslů, a ještě mnohem horších, můžeme v dokumentu nalézt nepočítaně. Například tam, kde se píše o operačních systémech BeOS a Linux (§ 49), se dočteme "a co více, když je takový duální systém spuštěn, hlásí se zaváděcí program Windows (boot) automaticky". To přeci není žádná pravda! Ten, kdo si přes Windows nainstaluje BeOs, si může normálně vybrat, který zavaděč se má používat. Podobně je to v Linuxu, kde úlohu implicitního zavaděče může přebrat LILO. Stejně tak je jen výplodem soudcovy fantazie, že "avšak naštěstí pro Microsoft existuje jen omezené množství vývojářů, kteří jsou ochotni poskytnout výsledky své práce zdarma" (§ 51). V internetovských diskusích bychom mohli najít nemálo těch, kteří by s podobným tvrzením nesouhlasili. Existují dokonce firmy, které na opačné předpovědi zakládají nové firmy. Že soudce jen blábolí, dokazuje tvrzení v odstavci 66: "takže zákazníkův zájem o ne-windowsowský systém stejně nemůže převážit břemeno vyšší spotřeby systémové paměti a nižšího výkonu počítače se dvěma operačními systémy". Já, proboha, nemám soudci za zlé, že neví, co je to systémová paměť, ale proč se ksakru plete do věcí, kterým nerozumí? Proč nesedí doma na zadku a nehraje si s logárem?
   
Kdepak, to on ne. On zkrátka nemá Microsoft rád a vehementně se snaží přesvědčovat i všechny kolem sebe. Ano, tento člověk přesvědčuje, nikoli dokazuje. Soudce, který dokazuje, by měl být jasný, strohý a výstižný, což Jackson není ani v nejmenším. Proč třeba píše (§ 52), že "v čase, kdy by nějaký rival ukončil vývoj Windows kompatibilního API, nová verze Windows by rychle poskytla hromadu dalších funkcí, takže by je rival nemohl nikdy dohonit". Za prvé je to jen ohánění se kondicionálem, a za druhé je to omyl. Kdyby se opravdu našel někdo, kdo by před pěti lety napsal kompatibilní Win32 API, měl by docela zaručeno, že 95 % funkcí je ještě dnes poměrně moderních. Jen málokterý vývojář si totiž dovolí používat API funkce, které neslibují jistou úroveň stability a kontinuity.
   
"Kdo chce psa bít, hůl si najde," tvrdí staré přísloví. Jackson ho asi nezná, protože jinak by v §61 nenapsal: "Fakt, že Microsoft investuje velké peníze do vývoje a inovace svých programů, nikterak nezmenšuje sílu jeho monopolu. Naopak, Microsoft investuje jen proto, aby svůj monopol upevnil." Já bych mu ten jeho dokument pěkně omlátil o hlavu být Billem Gatesem. To je totiž asi jediný způsob, jak se proti takovému o podobným argumentům bránit.
   
Příště: Pokračování. Pokusím se Gentlemana přesvědčit, aby ho zařadil hned zítra. Pokud se vám dnešní díl zdál být zajímavým, nenechejte si rozhodně ujít ani ten další. Největší kameňák Jacksonových "důkazů" si totiž stále nechávám v zásobě.


Text: Arnošt Löbel

Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Basic info, Práce v USA

Edited and Designed by Radek Adamec
All rights reserved 1999
Snímky na stránkách byly z 99% pořízeny digitálním fotoaparátem Olympus C1400L a C820L