ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu



Zpět na seznam


Sponzor stránky
   

Vyměním 2 + 3 za 3 + 2 s bazénem

Text: Arnošt Löbel

V dnešním pokračování bude pravděpodobně více než kdy jindy platit, že Amerika je veliká a rozmanitá. Budu-li popisovat způsoby bydlení, měli byste vědět, že vždy půjde o způsoby floridské. Z biografů a televize znáte možná Ameriku jinak; asi byste uměli Krok za krokem projít takový americký Plný dům, máte představu, kolik pokojů potřebuje průměrně Ženatý se závazky, zkrátka tak, Jak jde čas, jste si vytvořili svou vlastní představu o tom, jak asi žijí naši američtí Přátelé. Byla by to možná představa dost věrná, pokud bychom Ameriku zprůměrovali do statistických kolonek. Avšak omezíme-li výzkum pouze na Floridu, nebo dokonce jen na Miami, tak jak to mám v úmyslu já, museli byste své představy poopravit.

I když si asi myslíte, že ne, tak v zásadě se způsob bydlení v Miami neliší od bydlení v Ústí. Buď jste někde v podnájmu, nebo byt nějakým způsobem spoluvlastníte, anebo máte vlastní dům. Rozdíl je pouze v poměru mezi těmito skupinami. Zatímco u nás to bývalo asi 70 : 10 : 20, tady bych to odhadl tak na 34 : 33 : 33 (někam jsem to jedno procento dát musel). Bylo by ovšem rozhodně mylné, se na rozdíl v poměrech koukat pouze jako na rozdíl mezi číselnými hodnotami. To bychom si pouze řekli "no jo, prostě jsou tam domy levnější, a tak si je více lidí může dovolit". Ne, hlavní rozdíl je v podstatě těch poměrů. U nás jde víceméně o konstantu; člověk, který zamlada vstoupil do družstva, pravděpodobně v družstevním bytu zemře, stejně jako nájemník asi bude platit nájem celý život. Tady je to jiné. Výše uvedený poměr říká jen to, že v určitém čase třetina obyvatelstva žije v nájmu. Jenže ti žijí v nájmu jen tak dlouho, než si mohou koupit nějaký byt, a v něm zas nejsou déle než do doby, kdy nastřádají na rodinný domek. Nemyslím si, že budu daleko od pravdy, když napíši, že jistě 90 % Američanů bydlí alespoň jednou za život ve svém. Banky, poskytovatelky to půjček, dokonce znají termín First-Time-Home-Buyer, kterým označují toho, kdo si dům kupuje poprvé.

Popisovat miamské rodinné domy by bylo ztrátou času. Ať bych toho napsal sebevíce, nemohl bych zmínit ani desetinu toho, co zde je možné nalézt. V Miami mají rezidence slavní herci a politicky významné osobnosti. Co rezidence, to jiný architekt a to jiná představa luxusu. Společného mají ty zámky snad jen rozložitost a masu zeleně, do které jsou zahaleny. Ve vlastních domech však v Miami žijí i střední vrstvy obyvatelstva a někdy dokonce i chudina. V jejich případech bych však asi již nepsal o rezidencích. Typický vzhled rodinného domu člověka, který má průměrný či podprůměrný příjem, mi nejvíce připomíná tescošatny na staveništích. Přízemní baráčky z dřevěných panelů, většinou ne zcela vábně natřené. Žádné zádveří, ani markýza ne, na garáž často také nezbývá. Pokud je u domku bazén, jde spíše o takové cachtátko. Mám-li mluvit za sebe, nevidím v přebývání v takových kůlničkách žádnou výhodu.

Vyšší standard bydlení nabízejí rodinné domy v uzavřených lokalitách. To když se nějaký investor rozhodně vystavit miniměstečko, ve kterém pak všechny domy prodá, zpravidla movitějším rodinám ze střední vrstvy. Domy v těchto oblastech již mají jistý šmrnc, někdy dokonce jsou velmi blízké představám, jaké mám o dobrém bydlení já. Není pravidlem, ale ani výjimkou, že lokality jsou oploceny vysokou Matiční zdí a že tam dnem i nocí projíždí strážník, který dbá o bezpečí tamních obyvatel. Zajímá-li se někdo o cenu tohoto vyššího standardu, nechť počítá s částkou od 200 tisíc výše, nebo raději ať začne na 300 tisících, aby nebyl později zklamán.
   
Mezi domy nájemními a domy, kde byty patří jejich obyvatelům, není na první pohled velký rozdíl. Vzhledově, myslím. Zpravidla jde o jednopodlažní nebo dvoupodlažní budovy pavlačového typu, ale k vidění je prakticky vše; Domečky pro jednu rodinu, hotelové činžáky, kasárna na způsob motelu, prostě cokoli. Nejčastěji jde o nějaký areál, ve kterém je postavena skupina domů v jednotném stylu. Areál bývá alespoň symbolicky uzavřen, pokud nejde přímo o plot s hlídanou bránou. Pronajme-li investor jednotlivé bytové jednotky, jsou z nich tzv. apartments. Rozprodá-li je, udělá z nich condominiums, nebo krátce condos. Jeden by řekl, že tu neznají staré dobré anglické slovo block of flats. Poněkud zavádějící je výraz Lease, který se tu používá pro nájem. Člověk neznalý věci by se mohl domnívat, že po nějaké době leasingu mu bude byt patřit. A ono ne. Tento význam slova leasing je ovšem v Americe běžný. Stejně na takový "leasing" se tu pronajímají auta, lodě, spotřební elektronika, cokoli. Ten leasing, jak se uchytil v Čechách, tu znají jako financing.
   
Interiér miamského bytu je ke znudění stereotypní. Přesně tak, jak to vídáváme ve stereotypních amerických seriálech. Také jsem si myslel, že jde o stereotyp režijní, ale chyba lávky - je to zcela podle skutečnosti. Otevřete vchodové dveře a jste uprostřed obýváku. Kolem vás přesně to, co znáte z televize: sedačka s konferenčním stolkem a tele-video-hi-fi centrem udává tón celému prostoru. Má se tu celkem za normální nedávat již do living room nic jiného. Umístí-li tam rodina ještě jídelní stůl, znamená to, že asi nemají dining room, ale to se stává jen výjimečně. Společně s kitchen, tedy kuchyní či kuchyňským koutem, tvoří tyto tři prostory základ celého bytu. A to základ tak základní, že se dokonce nebere v úvahu při číselném vyjadřování velikosti bytu. Řekne-li vám tedy Američan, že bydlí ve 3/2, nemyslí tím, že má tři obytné místnosti a dvě kuchyně. Ve zdejším systému jde o byt, kde najdete obývák, jídelní kout, kuchyň, 3 ložnice a 2 koupelny. Za typický bych asi v Miami označil byt 2/2. Není to moc velké, ostatně jako není velký pro Čechy typický 2/1.
   
Dobré je, že v Miami (Americe) se byty pronajímají o něco lépe zařízeny, než je tomu zvykem u nás. Téměř v každém apartmentu najdete kromě sporáku a linky také ledničku a myčku nádobí. V lepších bytech pak dostanete k dispozici i pračku a sušičku. Pokud ne, bývá v areálu alespoň jedna prádelna, kde si každý může za dolar vyprat a za další vysušit. Není to zpravidla nijak vábné místo, ale kupodivu místním to očividně nevadí. Nepovažují to za známku prostoty; pro ně je to jakýsi rituál; dojít jednou týdně do prádelny, koupit si tam v automatu kolu a přečíst si v klidu noviny, nebo poklábosit se známými. Ještě běžnější než prádelno-sušírna patří do takového typického ubytovacího areálu bazén. Myslím, že jsem nikde neviděl nabídku ubytování bez alespoň jednoho. Dražší areály, řekněme s byty tak nad $800 měsíčně, disponují bazény skutečně malebnými. Často je pronajímatelé doplňují o fitcentra, tenisové kurty, společenské kluby a dětské herny. Mohl by to být celkem ráj, kdyby člověk měl čas to všechno využít.
   
Pokud se do Ameriky chystáte bydlet, měli byste vědět, že cena za nájemní byt se pohybuje tak od 500 do 1000 dolarů měsíčně. Za pětistovku je tak studio v průměrné čtvrti, za tisíc máte hezky vybavený 3/2. Byt se obyčejně najímá na rok a smlouva se každý rok pak podle potřeby obnovuje. Při vytváření rodinného rozpočtu se rozhodně nesmí zapomenout na náklady za elektřinu, telefon a televizi, čímž myslím kabelové připojení. V Miami se na toto "příslušenství" musí počítat nejméně se stovkou, spíše však se 150 dolary měsíčně. Průměrné náklady na nájemní byt se tak dostávají na částku kolem jednoho tisíce dolarů, což je bezmála polovina amerického průměrného příjmu. Vím, že srovnávat ceny mezi dvěma světy je nesmyslné, ale nemůže uškodit alespoň vědět, jak je tomu jinde. Až uvidíte v televizi, že někdo v Praze hudruje, jak celá léta platil stovku nájem a teď, když po něm ten nový majitel chce stovky dvě, tak on se asi bude muset jít pást, a že on to tak nenechá, to za komunistů bylo líp, a já je budu just volit, vypněte tu televizi.
   
Příště: Nejraději bych psal o Matiční ulici, protože ta mi už dlouho leze krkem, ale asi budu psát o americké televizi nebo možná o telefonech, protože mi teď v sobotu AT&T zase pěkně hnuli žlučí, když mi naúčtovali 17 dolarů za nic


Text: Arnošt Löbel

Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Basic info, Práce v USA

Edited and Designed by Radek Adamec
All rights reserved 1999
Snímky na stránkách byly z 99% pořízeny digitálním fotoaparátem Olympus C1400L a C820L