ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu



Zpět na seznam


Sponzor stránky
   

A Real Blowjob

Text:
Arnošt Löbel

Ne, nezbláznil jsem se. Nehodlám změnit téma Miami vice, jak by se možná mohli domnívat ti, jichž angličtina je lepší než základní, a nebo i jen náhodní návštěvníci tolik populárních XXX internetovských stránek. Ten šokující nadpis jsem převzal z článku zveřejněném v jednom miamském novinovém plátku - Miami NewTimes. Jak titulek samotný, tak obsah článku mě zaujal natolik, že jsem se rozhodl ještě jednou oddálit povídání o americkém bydlení (ano, a o ložnicích zvláště). Místo toho vám nabídnu několik opravdu zajímavých faktů o - tadá - o hurikánech.

Onen článek byl věnován lidem s bláznivými nápady, jenž by - podle těch lidí a pokud dotaženy do konce - jednou provždy zachránily Ameriku a možná i celý svět před ničivými hurikány. Dozvěděl jsem se, že v Národním Hurikánovém Centru (NHC) má jeden ze zaměstnanců na starost vyřizování korespondence. Prý to nedá moc práce, protože většina lidí chce buď vědět, zda leží v povodňové oblasti, nebo zda by se nějaký ten hurikán mohl jmenovat po nich. Pár dopisů je však natolik zajímavých, že NHC neváhalo vydat něco z prostředků na pořízení kartotéky. Nese název "Conceptually Challenged File" což bychom po našem řekli asi "sbírka abstraktně hozených rukavic". Do kartotéky má právo být zařazen každý lidový všeuměl, prorok nebo génius, který se k tématu "hurikán" postaví jako ještě nikdo před ním. Tato podmínka se mi zpočátku zdála být velmi mírnou, ale jen do té doby, než jsem se do článku zakousl důkladněji. S každým dalším odstavcem jsem zjišťoval, že všechny moje okamžité a přesto geniální nápady tu už jednou byly. Přijít s něčím neotřelým dnes není jen tak. To chce opravdového amerického ducha.

Zpočátku zmiňovali takové serióznější nápady. Třeba postavit podél pobřeží obří fény velikosti šestipatrového domu, které by v případě nutnosti prostě hurikán odfoukly do pryč. Vynálezce, jenž přišel s touto myšlenkou, doplnil svůj dopis mnoha vyvedenými nákresy. Dva železobetonové obří pilony ne nepodobné nohám rozkročeného zápasníka sumo. Na nohách položená obrovská turbína typu Nautilus se čtyřlopatkovou vrtulí obrácenou na východ. Lopatky by podle autora měly odhánět vzduch rychlostí až 300 km/hod. Doplňkové lamely před turbínami mohou proudící vzduch nasměrovat, takže by se hurikán mohl poslat tam, kam by byla potřeba.

Další z citovaných géniů nebyl ani tak vynálezce jako spíš lišák. Ten předcházející ukazoval více ruského ducha, ale tenhle je fakt americký. Autor navrhuje jednoduchou avšak objevnou metodu, jak vydělat peníze na boj proti hurikánům, případně na odstraňování jejich následků. Podle něj by stačilo jména hurikánů prodávat společnostem, které by si to mohly dovolit. Jaká by to prý byla obrovská reklama pro firmu, kdyby se, dejme tomu, v novinách psalo: "Za škody o celkovém rozsahu 600 miliónů dolarů můžeme poděkovat hurikánu Železářství u Rotta," volně přeloženo, samozřejmě. Firmy se prý budou rvát o takovou příležitost.

Je zajímavé, jak jednoduše některé nápady zní. Jeden z vynálezců napsal, že jelikož hurikány vnikají jen a jedině kvůli horkému vzduchu nad Saharou, stačilo by jednoduše celou Saharu zavlažit a vymalováno. Nebo by prý stačilo, píše někdo jiný, kdyby se NASA jednou za čas rozhejbala k nějakému rozumnému kroku a vždy, když se nad oceánem zformuje nový hurikán, tak by ho z vrtulníků pokropili nízkofázovým kyslíkem. To zní nadějně. Ještě kdyby tak autor nezapomněl zmínit, co to ta zvláštní substance má jako být.

Není překvapující, že kromě vynálezců atakují hurikánové středisko také různí šílenci a pomatenci. Jeden z nich tvrdí - jak objevné - že hurikány jsou dlouhodobou konspirací řízenou z Jeruzaléma. Na mnoha stránkách vysvětluje, jak americká bankovní oligarchie, ovšemže z velké části židovská, již léta letoucí schválně bagatelizuje situaci na východním pobřeží USA a financuje a pojišťuje stavby dřevěných rodinných domků. Podle něj v domcích na předměstí východních měst žije převážně bílé katolické obyvatelstvo, takže až jednou hurikány zaútočí pořádně, bude svatá válka Jeruzaléma vlastně již z poloviny vyhraná.

Jiný pošuk opakovaně posílá desítky dopisů s nabídkou na pomoc, která je prý pro něj maličkostí, neboť má k řešení problémů tohoto druhu vrozené schopnosti. Kdykoli chce, může stvořit déšť, sníh nebo vítr se silou podle přání. Ovšemže do jeho působností spadá i likvidování hurikánů. Jeho schopnosti přitom nejsou nějak nadpřirozené. Naopak. Je možné je jednoduše vysvětlit a sám se hned chápe té příležitosti. Vtip je prý v tom, že jako novorozeně byl často přenášen z míst pod hladinou moře do oblastí s vysokou nadmořskou výškou a zpět. Narodil se někde v poušti a několik dnů po porodu byl převezen do hor - nějaké Green Valley Lake, 2400 m. n. m. Na poušť se však opakovaně a často vracívali, neboť tam měl babičku. Tyto klimatické změny ho v době růstu a dospívání nabily obrovskou silou, kterou on teď může disponovat podle libosti. Obvykle si řídí klimatické podmínky tak, aby mu vyhovovaly, ale někdy to prý může ujet někam, kam ani nechtěl. Jako případ uvádí erupci hory Svaté Heleny. Nechával si to pro sebe, protože nechtěl být obviňován, ale už je to za námi, a tak teď může jít s pravdou ven. Ani se nedivím, že materiály o takovém člověku schovává NHC v archivu. Kdyby se to provalilo, tak jsou všichni zaměstnanci NHC bez práce.

Přece jenom, když o tom přemýšlím, mohl bych do hurikánového centra také něco poslat. Mohl bych třeba vzít nějaké své výkresy z průmyslovky. Vyznačil bych na nich zvlášť pikantní detaily, jako že pod zdmi a příčkami širšími 15 cm se schovávají základy, nebo že každé patro je dobré ztužit železobetonovým věncem někde v úrovni stropu. Rád bych věděl, zda by tyto pro Američany šokující konstrukce byly viděny natolik šarlatánskými, že by si zasloužily místo v archivu "abstraktně hozených rukavic". Nic bych za to nedal, že ano. Američané mají zafixováno, že na rodinné domky existuje mustr, který byl dobrý již pro dědečky jejich dědečků. A tolik lpí na své neexistující historii, že jen málokdo se odvažuje o těchto "dlouhodobých" zkušenostech pochybovat. Pokud jde o moderní budovy, to je jiná; tam se očekávají provokující myšlenky, takže ať se tam ty základy a věnce teda udělají, když to ten architekt chce, ale rodinné domky? Ale jo, do toho archivu bych se dostal.

Pozn.: Abych opravdu řekl, já vlastně přesně nevím, jak to autor článku s tím Blowjobem myslel. Po rozkladu na dvě slova by se to nechalo jakž takž přeložit, ale všechny slovníky, do kterých jsem se koukal, znají jen význam jediný. A ten si nemyslím, že měl autor na mysli...
    Příště: Podíváme se na americké bydlení a zvláště si posvítíme na ložnici

Text: Arnošt Löbel

Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Basic info, Práce v USA

Edited and Designed by Radek Adamec
All rights reserved 1999
Snímky na stránkách byly z 99% pořízeny digitálním fotoaparátem Olympus C1400L a C820L