ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu



Zpět na seznam


Sponzor stránky
   

Seznamte se - hurikán Floyd

Text: Arnošt Löbel


Uff, tak to bylo opravdu o fous; už jsme všichni viděli, jak hurikán Floyd pomalu, ale jistě, překonává slabě vzdorující Miami Beach, kde nenechává kámen na kameni, aby pak pokračoval přes down town až k našemu pronajatému domku v západní části města. V divokých snech nám vítr neurvale trhal střechu, kácel vzrostlé palmy přímo do oken a nechával pak dešti završit tu pohromu. Nezbylo nám vůbec nic ze skromného, ale našeho zařízení; nábytek rozbitý a nasáklý vodou jako houba, knihy jakbysmet, počítač, televize, rádio - všechno zralé na skládku. V těch snech, naštěstí.

Skutečnost k nám byla milosrdnější. Mnohem milosrdnější! V pondělí večer, po dvou dnech, kdy se Floyd sunul průměrnou rychlostí kolem 25 km za hodinu po 25. rovnoběžce přímo do Miami, hurikán poněkud zavrávoral na bahamském souostroví a stočil to k severu. Nejdříve nejistě, ne více než 15 stupňů, takže si turisté v Palm Beach začali rvát vlasy za zbytečně vyhozené peníze, ale pak přidal ještě dalších 75 stupňů a zamířil do Jižní Karolíny. K dnešnímu dni je tam už se svým posláním hotov, stejně jako v Karolíně Severní. Šest mrtvých, několik zraněných, dost zoufalých. Škody za milióny. Nemusí vám to však být líto, mě to také není. Tedy - nijak zvlášť. Lidé umírají a ztrácejí střechu nad hlavou i jinde ve světě, a nikdo se nad tím nijak zvlášť nepozastavuje. Někdo mě snad může mít za cynika, ale vyslechněte si nejdříve fakta a pak suďte.

Začněme tím, co to JE - hurikán. Meteorologové jej definují jako povětrnostní systém s dobře definovaným cirkulačním pohybem, tedy něco jako hodně velký vír. Hodně velký! 100 km není žádná míra. V celé ploše hurikánu vydatně prší; čím více ke středu, tím vydatněji. Uprostřed je však tzv. oko hurikánu, kde neprší vůbec a ani vítr tam nevíří. Oko může mít v průměru dobrých 50 km. Na snímcích ze satelitu je skrz oko vždycky docela dobře vidět dolů. Rychlost větru je nejvyšší těsně kolem oka a snižuje se směrem k okraji. Poměr rychlosti střed:kraj je přitom tak asi 3:1. Podle rychlosti v centru se rozdělují hurikány do kategorií. Je jich pět a jsou odstupňovány v hodnotách 120 - 150 - 175 - 210 - 250 (km/hod). Hurikány s rychlostí větru nad 250 jsou označovány jako katastrofické. Systémy s rychlostí pod 120 se jako hurikán neklasifikují; jsou to pouze tropické bouře. Když je hurikán nad oceánem, může tím vířivým pohybem do sebe nabrat dost vody. Když ji později na pevnině pustí, je z toho záplavová vlna až 6 metrů vysoká, která může zasáhnout pobřeží do hloubky 20 i více km.

Hurikány neatakují Ameriku celý rok. Mají svou sezónu, která začíná 1. června a končí posledního listopadu. Každý rok před sezónou jsou vydány informační brožurky, kde jsou nadcházejícím hurikánům přiřazena jména; 21 jmen od A až po Z (kromě Q, U, X, Y a Z). Ne všech 21 jmen však najde své hurikány. Do států dorazí naštěstí jen asi 9 tropických bouří, ze kterých 6 přejde v hurikány, z nichž 2 jsou hurikány kategorie 4 nebo 5; takové, co už dokáží urvat střechu a vyvrátit velký strom. Bouře i hurikány se bedlivě sledují ode dne jejich vzniku. Jejich pohyb a síla se monitorují hodinu za hodinou. Odborníci dokáží předpovídat jejich směr poměrně přesně, takže obyvatelstvo je varováno pokaždé včas. Hurikány a tropické bouře nevznikají na pevnině; vznikají nad oceánem, většinou někde u pobřeží západní Afriky. Odtamtud se pohybují na západ poměrně nízkou a konstantní rychlostí. Než dorazí do Ameriky, uplyne i několik týdnů. Ať mi nikdo netvrdí, že ho může hurikán zaskočit. Doběhnout, to ano, ale zaskočit?!

Přemýšlejte chvíli o tom, jak byste asi žili, kdyby vám bylo dáno/souzeno bydlet v hurikánové oblasti. Já vám řeknu, jak bych žil já. Tak především bych si nekoupil dům na pobřeží a rozhodně ne takový, který terasou zasahuje do moře. Může to být jistě romantické, ale "hej - tady je hurikánová oblast, slyšel jste už o tom?" Koupil bych si zděný domek nejméně 30 kilometrů ve vnitrozemí. Ten domek by měl střechu, která by se nedala utrhnout. Prostě nedala, to mi věřte. Neměl bych okna přes celou fasádu, aby mi do nich mohlo cokoli vletět. Měl bych okna pěkně střízlivá a s bytelnými okenicemi, které by byly osazeny natrvalo (hurikánová oblast, pamatujete?). Dům by musel mít normální základy a drenáž, která by záplavové vodě nedovolila základy podemlít. A měl bych ovšem i garáž; přece si nebudu kupovat každý rok nové auto, protože mi na to předchozí spadla palma. Velké palmy bych ostatně kolem domu také neměl. Tak takhle bych si to zařídil já a doufám že vy všichni také, souhlasíte? Myslíte, že je to přece normální, takhle uvažovat? Tak to je to normální asi jen pro Čechy, nikoli však pro Američany.

Američan především šetří. Postaví si proto dřevěný domek. I průměrný Američan se tak trochu cítí milionářem, a tak pokud to jen trochu jde, má dům až u pobřeží, tak jak to vídáváme ve filmech. Základy? Okenice? Drenáž? Šílíte? Kdo by myslel na hurikán, když je dneska tak hezky. Den před tím, než má nějaký hurikán zasáhnout pobřeží, však začne davové šílenství. Obyvatelstvo v hordách zaplaví stavebniny a skupuje všechno, čím se dají zabednit velké prosklené plochy jejich domů. Ve stavebninách mají otevřeno 24 hodin denně a jsou v nich až tříhodinové fronty u kas. Tohle se opakuje hurikán co hurikán, rok co rok. Co ti lidé s tím nakoupeným materiálem dělají, je mi záhadou. Jen v televizních zprávách jsem viděl tolik prodaných překližkových desek a vlnitých plechů, že by se jimi mohla pobít každá budova v Miami dvakrát. Oni vám to snad po každém hurikánu demontují a zahazují, nebo co.

Povím vám, jak to bylo vloni s hurikánem George. Začalo to předpisově; od Afriky se odlepila tropická bouře a asi v polovině Atlantiku ze změnila na hurikán. Meteorologové předpověděli, že George přejde přes karibské souostroví do Mexického zálivu a skončí na pobřeží některého z jižních států USA. Mohl to být kterýkoli od Floridy až po Texas. To se ještě mělo vidět. V každém případě však nikdo nemohl říkat, že to netušil. První to dostala Dominikánská republika, hned za ní Kuba. Zejména pro první z těchto ostrovů znamenal George skutečnou pohromu. Lidé tam nejen že nebyli připraveni, ale dokonce ani informováni. Hurikán jim rozmetal jejich hliněné domky, zatopil ulice, zničil elektrické a telefonní vedení (kde bylo). Bylo tam hodně mrtvých a zůstalo mnoho lidí bez domovů. Ptám se však: "Byla to přírodní katastrofa? Mohl za to hurikán, že zemřelo tolik lidí?" Já bych to netvrdil tak jistě. Kdyby hurikán nefoukal, tak by to přece nebyl žádný hurikán, ne? Souhlasím s tím, že to byla katastrofa, ale za vinu bych to dával především vládě těch dvou ostrovů a všem, kdo to tam řídí. To nemohli obyvatelstvo informovat? Nemohli ho evakuovat? Vždyť Američané se nabízeli. Jenže to by ty vlády musely přiznat, že potřebují americkou pomoc. A to ne, to raději nechaly pomřít lidi. Připadá mi to jako v Šíleně smutné princezně, když tam jeden z generálů (hranaté brýle) prohlásil: "My obětujeme křídla obě."

Nechejme však Karibik Karibikem a koukněme se, co vyváděl George na Floridě. Tu si totiž nakonec vybral jako cíl. Když dorazil na Key West - nejjižnější cíp Floridy - neměl již svou původní sílu. Rychlost větru kolem 170 km/hod by žádný pořádný dům nerozmetala. Dlouho se také zdálo, že žádný nerozmetá. První den z toho byli televizní moderátoři celí zděšení, že nemohou ukázat žádné trosky a mrtvé. Reportéři brázdili Key Westem, ale kde nic tu nic. Nakonec byli tak zoufalí, že vyzývali občany, aby jim hlásili jakoukoli katastrofu, aby to mohli přijet natočit. Přihlásili se jim lidé, že jim to strhlo verandu. Pak se ozvali jiní. Jejich soused si neuklidil rozestavěnou stavbu, takže volně ložené tašky a další stavební materiál nadělaly paseku na okolních rezidencích. Jako poslední se přihlásili manželé, kteří skutečně měli z domku kůlničku na dříví. To byly záběry, které pak asi obletěly svět. Kdo se však díval pozorně, jako já, musel si všimnout, že ten jejich domek asi neměl do kůlničky na dříví daleko ani před hurikánem. Ti dva, podle mne, byli za hurikán vděčni; jedině pojišťovna jim mohla pomoci z jejich očividně dlouhodobé nezáviděníhodné situace.

Je pravda, že mezi Georgem a Floydem byl velký rozdíl. Rychlost větru v jádru Floyda dosahovala 230 km/hod. To už nemusí být legrace a jak jste asi viděli, nebyla. Všichni lidé si nemohou dovolit solidní dům. My také ne; musíme se spolehnout na to, že investor nešetřil na materiálu. A kdyby se Floyd řítil přesně na nás, asi bychom přešli do krytu a doufali, že vítr dům nerozmetá. Měli bychom ostatně pravděpodobnost na své straně. Jak já to vidím, největší škody jsou způsobeny tím, že města prostě nejsou na hurikány připravena. Jakoby každý rok byl tím prvním, kdy se nějaký hurikán objevil. Pouliční osvětlení, semafory, fasády - to všechno je navrženo hrozně ledabyle. Málokde je pořádně zbudována uliční kanalizace. Není divu, že když hurikán přinese tolik vody, že ta se drží na ulicích třeba i týden. Já vím, že v televizi to vypadá hrozně, ale mějte na paměti, že by to tak být nemuselo. To je, jako když se v Ústí každoročně zvedla hladina v Labi a voda zaplavila předmostí, tak někdo mluvil o pohromě. Já říkám blbost - ta voda je tam každý rok; to si přece za to můžeme sami, no ne?

Se svým, někdo by mohl říci - zlehčujícím, názorem nejsem tak docela sám. Že hurikán nemusí být jen katastrofa dokazují surfaři, kteří se vždy okamžitě po vyhlášení hurikánového nebezpečí začnou přesouvat na to místo pobřeží, kde mají být vlny největší. Na Floridě jsou všechny pláže veřejné a nikdo je nemůže uzavřít. Surfaři si tedy vesele brázdí ve vlnách sledováni z pobřeží hlídkujícími policajty. Samozřejmě, že ani surfaři nečekají, až hurikán dorazí na pevninu. Když začnou vlny dosahovat neúnosně nebezpečné úrovně, rozejdou se do hospod. Ty pomohou zvenčí pořádně zabednit a pak se s místními štamgasty nejméně den a noc oddávají "hurricane party".

Nerad bych, aby si někdo mé nevážné povídání o hurikánech vyložil nesprávně. Hurikán může být vážná věc. Nikomu bych nedoporučil, aby jel do hurikánové oblasti v sezóně. Berte na vědomí, že do nebezpečné oblasti patří celé pobřeží Mexického zálivu, všechny ostrovy v Karibkém moři, Bahamy a východní pobřeží Spojených států od Floridy až po Virginii. Za nejvíce nebezpečné se má pobřeží Severní a Jižní Karolíny. Pokud již někdo do kteréhokoli z těchto států musíte, sledujte alespoň jednou denně zprávy v televizi. Varování před hurikánem nemůžete přehlédnout. Pokud začíná být opravdu nebezpečno, vysílají se zprávy nepřetržitě 24 hodin. Můžete sledovat trasu hurikánu hodinu za hodinou, s přáteli diskutovat odborné předpovědi a zapichovat si špendlíky do mapy.

Až ve zprávách vyhlásí, že pro oblast, ve které se právě nacházíte, platí stav "Hurricane watch", zbystřete. Je na čase sbalit zavazadla a přemýšlet o odjezdu. Pokud odjet nemůžete, zajděte si koupit pitnou vodu, nějaké zásoby trvanlivých potravin, baterku, možná malé rádio a další drobnosti, které uznáte za vhodné. Zda toto vše budete potřebovat, závisí na tom, jestli se hurikán rozhodne cestovat vaším směrem. Ohlásí-li v televizi, že jste pod "Hurricane warning", tak asi ano. Další váš postup se bude pravděpodobně odvíjet od toho, kde jste ubytováni. Pokud jste v obytném přívěsu nebo pod stanem, berte nohy na ramena a mizte. Jste-li v dobrém hotelu, zavřete se v pokoji s televizí, nebo sejděte do suterénu do kasina nebo co tam budou mít. Ven nevycházejte, leda byste to opravdu chtěli vidět na vlastní oči. Připravte se však na to, že bude vážně dost pršet, takže z toho stejně asi nic mít nebudete. Navíc na vás skutečně může něco spadnout, a vaši pozůstalí pak budou muset vyprávět, jak jste zahynul(a) při té hrozné přírodní katastrofě. Nechejte katastrofy lehkomyslným a nepřipraveným Američanům. Vy přece dobře z televize znáte, že "Nehoda není náhoda".
    Příště: Podíváme se na americké bydlení a zvláště si posvítíme na ložnici.

Text: Arnošt Löbel

Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Basic info, Práce v USA

Edited and Designed by Radek Adamec
All rights reserved 1999
Snímky na stránkách byly z 99% pořízeny digitálním fotoaparátem Olympus C1400L a C820L