ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domu



Zpět na seznam


Sponzor stránky
   

Šlamastyka s vízy

text: Arnošt Löbel

Honza je prostě "cool". Stěží bych si mohl přát lepšího parťáka, než je on. Pravda, ve svých pětadvaceti je sice o deset let mladší než já, ale má rád stejnou muziku, stejné filmy, stejné vtipy a stejný programovací jazyk. Má tak málo společného s průměrnými představiteli dnešní mladé generace, až je to zarážející. Jako by byl instancí nějaké mylně převtělené duše. Já se však příliš nezabývám přemýšlením, proč to ta duše udělala, a raději se pouze těším z důsledků jejího rozhodnutí.

Honza se do Miami dostal ve stejnou dobu a stejným způsobem jako já - na inzerát. Může se to zdát příliš jednoduché, moc obyčejné, až laciné, ale je to tak. Skutečně je to tak snadné. Myslím tím dnes! Pokud totiž nic jiného, tak porevoluční doba přinesla do Bohemie (Bohemie je má alternativa k názvu, fuj, Česko) nebývalou volnost v rozhodování. Ta pak, umocněna globálním rozsahem absolutně beztřídního Internetu, umožňuje téměř kterémukoli jedinci uvažovat ve zcela jiných měřítkách, než jaké mu byly dříve povoleny. Pokud ovšem onen jedinec chce.

Já i Honza jsme chtěli. Ve stejnou dobu jsme se rozhodli zkusit něco trošku jiného někde hodně jinde. Asi v polovině předloňského roku jsme oba byli v životním stádiu, kdy to volalo po změně. Každý z nás měl pravděpodobně trošku jiné důvody, ale radikální změnu jsme chtěli oba. Inzerát, ve kterém softwarová firma v Miami na Floridě, USA, hledala programátory, takovou změnu sliboval. Kontaktovali jsme zástupce Deneba Systems, jak se ona firma jmenuje, a oni nám odpověděli. Poté jsme si s nimi vyměnili různé informace ještě několikrát. Vše probíhalo poměrně rychle, protože po Internetu. Dalo by se říci, že všechno šlo jak po drátech. Mezi odpovědí na inzerát a konečným podáním ruky v Praze neuplynuly ani dva měsíce. Pak ovšem začala etapa druhá - čekání na vízum.

Já nevím jak jiným, ale mně připadá žádání o víza ponižující. Chápu, že každý stát si chce hlídat své zájmy, ale měl by pochopit, že jakmile se udílení víz chopí byrokratický aparát, je to pak již zpravidla o něčem jiném. My jsme ještě měli velké štěstí, že téměř všechny potřebné formality vyřizoval náš budoucí zaměstnavatel. Na nás pouze bylo za víza zaplatit a dojít si pro ně na americké velvyslanectví v Praze. Ale i to málo mi stačilo. Možná, že ostatní mají jiné zkušenosti, anebo jsem příliš citlivý na úřednické jednání, ale v každém případě jsem si zhluboka oddechl, když jsem měl vízum konečně v pasu.

To bylo tak. Že mi bylo pracovní vízum uděleno, jsem se dověděl z dokumentů, které mi prostřednictvím mého budoucího zaměstnavatele zaslal Imigrační úřad v USA. Dokumenty samotné jsou notně zamlženy všelijakými právnickými říkankami, nicméně jsem z nich po důkladném zkoumání vyčetl, že je mám poslat na zastupitelství v Praze, a to společně s pasy všech členů rodiny, jejich fotografiemi a nějakými vyplněnými formuláři. Pasy a fotky jsme dohromady dali, ale kde vzít formuláře, to jsem nevěděl. Zavolal jsem tedy na velvyslanectví. Mluvil jsem s nějakou paní, která mi však odmítla sdělit své jméno, abych jí pak nemohl tak snadno najít a snad zavraždit, kdyby se mi něco nelíbilo. Anebo abych si nemohl stěžovat? Jedno z toho. Ostatně, je to fuk; jméno prostě nevím. Paní mi prozradila, že formuláře mohu získat u nich. Že se tam máme celá rodina příští den rozjet, vzít si každý jeden formulář, tam ho vyplnit a podepsat, a pak jet zase zpátky domů. Pustil jsem se do vyjednávání. Po asi pětiminutovém boji se mi podařilo zmírnit podmínky natolik, že stačilo, abych do Prahy jel sám a vyplnil formuláře za všechny. Zeptal jsem se, zda mohu jet hned. Ubezpečila mě, že ano.
    "Dnes již tedy ne, máme pátek, ale hned v pondělí to půjde," uklidnila mě.

V pondělí jsem tam byl jak na koni. Ale ouha! Ten den zrovínka připadl na nějaký americký svátek, takže nebyl úřední den. Se mnou si to z vyvěšeného letáčku přečetlo ještě asi deset dalších lidí; jen za tu chvilku, co jsem tam okouněl. Ne každý z nich to však měl domů sto kilometrů.

Podle informací ve vývěsní skříni by měla formuláře vydávat služba. Požádal jsem tedy jednoho služebníka, zda by mi patřičné blankety nedal, ale ouha podruhé. Služba vydává formuláře pouze tehdy, když je úřední den. Prosil jsem ho, přesvědčoval, tvářil se naštvaně, ale nezlomil jsem ho. Oni ti slouhové jsou nějak speciálně školení, nebo co.

Situace se tím stala ještě marnější. Představa, že zítra pojedu znova do Prahy jenom pro blbý formuláře, mě rmoutila. Celý svět se mi zdál o poznání modřejší než ten den ráno. Naštěstí mi jeden z kolegů prozradil, že formuláře by měli mít i v cestovních kancelářích. Zkusil jsem tedy asi tři, co jsou tam nejblíže. Byla to pravda. S malým dodatkem ovšem. Oni je dávají pouze těm, kdo žádají o vízum jejich prostřednictvím. Což já nebyl. Zkoušel jsem však nasazovat svůj nejzkroušenější pohled společně s úsměvem číslo jedna, a to pomohlo. V jedné z těch cestovek se ustrnuli a čtyři formuláře ze svého mi věnovali. A pak že na světě nejsou hodní lidé! Kdo nevěří, ať jede do Prahy.

Trápení však ještě nebyl konec. Patřím k tomu druhu postižených lidí, kteří trpí zvláštní nemocí - formulářofobií. Mám z formulářů opravdickou hrůzu. Vždycky mě dostanou. Pokaždé je tam alespoň jedna kolonka, které totálně nerozumím. A samozřejmě ještě několik takových, kterým rozumím tak zpola; ty nepočítám. Ve stresu, že mám pro čtyři osoby pouze čtyři formuláře, a že tedy nesmím ani jednou klopýtnout, jsem ono odpoledne strávil přemýšlením nad tajemnými kolonkami více než tři hodiny. Musel jsem dokonce žádat o radu jednoho svého známého; nevěděl jsem, jakou mám barvu kůže. Něco mi říkalo, že bych měl napsat "bílá", ale při pohledu na mou paži jsem si to pokaždé rozmyslel. Ano, není černá, žlutá, červená ani hnědá, ale bílá? Ne, bílá rozhodně také není! Jo, takhle kdyby se mě ptali na rasu, to bych věděl, že jsem běloch. Ale u kůže jsem si jistý nebyl. Onen známý mě však ujistil, že bílá je absolutně v pořádku. Dal jsem tedy na něj, a protože si mou kůži do dnešního dne již nikdo neověřoval, asi to fakt bylo dobře. Požádal jsem onoho známého, aby za mne dokumenty i formuláře druhý den předal, a jel jsem domů.

Jako člověk poněkud netrpělivý jsem na velvyslanectví ještě zavolal, abych se dověděl, co se bude dít dál. Nejméně dvakrát jsem musel vyslechnout automat, než jsem se protelefonoval k někomu živému. Anonymu, ale živému! Od něho jsem se dověděl, že rozhodnutí velvyslance by mělo být známo do týdne. Čekal jsem deset dní. Pak jsem to již nevydržel a zavolal tam znovu. Jiná úřednice, ovšemže zase bezejmenná, mi řekla, že "to přece už mám dávno schválené; proč jsem si pro to nepřišel?" Myslel jsem, že vyrostu. Ale kdo by se mohl zlobit na úřednici beze jména?

Druhý den jsem si ovízované pasy převzal celkem bez problémů. Až na takovou maličkost ve vrátnici ovšem. Při vstupu nás každého prohledávali a prohlíželi nám tašky. Mně nedovolili si s sebou dovnitř vzít elektronický diář - mého Psionka. Jelikož v něm mám poměrně dost důležitých údajů, prohodil jsem bodře směrem k tomu mládenci, co mě šacoval, že tedy jo, že mu ho tam nechám, ale když se mi ztratí nebo z něj něco vymaže, že mi bude muset všechny údaje znovu zadávat. Uvnitř velvyslanectví jsem nestrávil více než dvě minuty. Vlastní procedura předání pasů ostatně není složitější než vyzvednutí si místenek na autobusovém nádraží.
    "Novák!? Občanský průkaz prosím. Na shledanou. Další!"
    "Lébl!? Občanský průkaz prosím. Na shledanou. Další!"

Když jsem si na zpáteční cestě přebíral Psiona, řekl mi ten službukonající mladík, abych si příště své vtipné poznámky nechal pro sebe a podíval se na mě tak americkým pohledem, až jsem se lekl. Ubezpečil jsem ho tedy, že jsem to myslel smrtelně vážně - musel jsem mu tam nechat hračku za bratru 10 tisíc, a přitom jsem nedostal ani stvrzenku. Opáčil, že jsem si přístroj nemusel s sebou brát. Dobrák! Jak jsem to asi měl vědět, že ausgerechnet do velvyslanectví se nesmějí vnášet elektronické diáře?

Anabáze s vízy bylo asi to nejtěžší, co jsem musel před cestou do USA překonat. Ostatní problémy, jako třeba pronajmutí bytu, vynětí dcer z povinné školní docházky, starosti s pojištěním, dodělání všech pracovních nedodělků, aby po mně i po mé ženě zůstaly v zaměstnání pokud možno čisté stoly, byly proti tomu brnkačka. Tak se to alespoň jeví mně. Při rozhovoru s mou ženou by snad někdo mohl nabýt dojmu, že to nebylo tak snadné. Možná se však v názorech lišíme jenom proto, že já odletěl již v březnu, abych v USA všechno připravil na příjezd rodiny, zatímco ona až do konce června pracovala na tom, aby rodina mohla vůbec odjet. Nikdy jsme se nehádali, kdo to měl doopravdy těžší. Každý si myslíme své. Jak už to ostatně mezi manželi bývá.
Příště: Co mně v Miami nejvíce překvapilo, co zaskočilo a čeho jsem se lekl.

text: Arnošt Löbel

Jedeme autem, Jiná doprava, Bydlení, Plánujeme trasu, Strava, Národní parky, Fotoreportáže, Dokumenty, Basic info, Práce v USA

Edited and Designed by Radek Adamec
All rights reserved 1999
Snímky na stránkách byly z 99% pořízeny digitálním fotoaparátem Olympus C1400L a C820L